Kezdődhet a bűnöző Dragnea miniszterelnökségét előkészítő manőver

A nép ügyvédje csütörtökön óvja meg az elítéltek kormányzati szerepvállalását tiltó törvényt. Tizenöt évig senkinek sem volt baja a jogszabállyal.
Hirdetés

A nép ügyvédje csütörtökön alkotmányossági óvást emelhet a törvény ellen, amely meggátolja Liviu Dragneát, a PSD elnökét, hogy kormányfő legyen – értesült a HotNews.ro az intézmény névtelen forrásától. Nem sokkal később Victor Ciorbea ombudsman a parlamentben megerőítette: még reggel intézkedni fog az ügyben, és egy 17 oldalas dokumentumban fogja megindokolni döntését, mely közül a legfontosabb, hogy a törvény nem tartja tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Mivel a 2001/90-es jogszabály megtiltja, hogy jogerősen elítélt személyek kormánytagok lehessenek, Dragneát pedig jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Traian Băsescu leváltásáról szóló népszavazás során elkövetett választási csalásért, a PSD elnöke törvényesen nem jelöltethette magát miniszterelnöknek.

A Victor Ciorbea által vezetett intézmény még december 19-én azt nyilatkozta, hogy nem nyújt be óvást mindaddig, míg az új kormány meg nem alakul. A Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnök szerda esti beiktatása után lejár az ombudsman által szabott idő.

Dragnea korábban azt nyilatkozta, hogy „egy igazságtalan bírósági ítélet és egy alkotmányellenes törvény miatt” egyelőre nem lehet miniszterelnök, de előrevetítette, hogy elhárítják a jogi akadályt.

Hirdetés

A 2001/90-es törvényhez egyébként legutóbb Adrian Năstase idején nyúltak, de a második cikkelye továbbra is érvényes, miszerint nem lehet a kormány tagja olyan személy, akit bűnvádi perben jogerősen elítéltek.

Az óvásról az alkotmánybíróság 30 napon belül dönthet, majd ezt követően a parlament valószínűleg sürgősségi eljárással módosítja a törvényt. Kihirdetését az államfő legfeljebb egyszer tagadhatja meg, de az újabb 30 nap után kénytelen lesz kihirdetni.

Hirdetés