Teherautó hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásáron

A támadásban kilencen meghaltak, legalább ötvenen megsérültek.
Hirdetés

  • Lengyel rendszámú teherautó hajtott egy karácsonyi vásár tömegébe Berlinben. 
  • Legalább kilencen meghaltak, ötvenen megsérültek. 
  • A rendőrség nem balesetként, hanem szándékos cselekményként kezeli az esetet.
  • Egy gyanús személyt elfogtak, de még nem biztos, hogy ő a tettes.

A lengyel rendszámú teherautó hétfő este nyolc után nem sokkal a Kant és a Budapest utcák kereszteződéséből felhajtott a Breitscheid térre, bele az egyik karácsonyi vásárba. Fékezés nélkül, legalább 60 km/órás sebességgel több bódét ledózerolt, három emberen áthajtott – számolt be a CNN-nek egy szemtanú.

A jelenlegi információk alapján kilencen biztosan meghaltak, ötvenen megsérültek a merényletben. Több ember életéért küzdenek a helyszínen a Vöröskereszt által kialakított mobilkórházakban.

A berlini tűzoltók ottani éjfél után nem sokkal fejezték be a helyszíni mentést, közölte a rendőrség. 45 súlyosan sérült személyt szállítottak a merénylet után azonnal riadókészültségbe helyezett berlini kórházakba. Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nincsenek biztos hírek, de sajtóértesülések szerint több lengyel és magyar is dolgozott abban a vásárban.

Az ügyben hét állami ügyész vezeti a nyomozást, a szövetségi főügyész pedig párhuzamos vizsgálatot indított, közölték a hatóságok. A Breitsheidplatz továbbra is le van zárva a helyszíni nyomozás érdekében.

Még nem biztos, hogy elfogták a kamionsofőrt

A berlini rendőrség azt közölte a Twitteren, hogy a tér közelében elfogott gyanúsított esetében még vizsgálódnak. Meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva a Tagesspiegel hírblogja azt írja, az elfogott férfi afganisztáni vagy pakisztáni. A kamion utasa a helyszínen életét vesztette. Az ügy háttere, a támadás lehetséges indoka továbbra is tisztázatlan. A rendőrség gyanúja szerint a teherautót egy lengyel építkezésről lophatták el.

A lengyel sajtó szerint a szállítócég délután négykor elvesztette a kapcsolatot a kamion sofőrjével. Azt gyanítják, hogy a cég sofőrjét megtámadhatták, a teherautót elrabolták – írja a bz-berlin.de portál. Egy lengyel lap szerint a sofőr Olaszországból szállított acélt Berlinbe. A lengyel szállítócég vezetője, Ariel Zurawski egy lengyel tévéadónak tisztázta, hogy a kamiont Olaszországból eredetileg egy ember vezette, mégpedig az unokatestvére, és nem volt utasa – írja a Tagesspiegel.

A hatóságok kiürítették a teret, a sajtót sem engedték a közelbe, önkéntesek pedig információs pontot hoztak létre, ahol az emberek érdeklődhetnek eltűnt szeretteikről, akikről gyanítják, hogy a környéken tartózkodtak a támadáskor. 

Késő éjjel a rendőrség gyanús tárgyra bukkant, ezért lezárták a közeli Rankestrassét. Később azt tweetelték, hogy szerencsére csak egy hálózsákról volt szó. A berlini rendőrség végig nagyon profin tudósított az esetről két nyelven, és hasznos információkkal látta el a berlinieket arról, miről milyen telefonszámokon érdeklődhetnek.

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy maradjon otthon, és ne terjesszen pletykákat. Információkért kövessék inkább a berlini rendőrség Twitterét. Ugyanakkor felkérik a lakosságot, akár Twitteren is közöljék a hatóságokkal, ha új információjuk van az esetről. Mindenkit arra kérnek, ne osszanak meg helyszíni videókat az áldozatok és családjaik magánéletének védelme érdekében, a rendőrséghez viszont juttassák el ezen a honlapon keresztül.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak. A nyomozást a főügyészség veszi át – közölte. A német kormány szóvivője szerint

Angela Merkel kancellárt azonnal tájékoztatták a történtekről,

és folyamatosan kapcsolatban állnak vele.

Európa kész segíteni – üzente Twitteren Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Mélyen megrázta az eset, közölte.

Hirdetés

Ijesztőek a Berlinből érkező hírek – közölte megrendülten Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter. „Teljes mértékben szolidaritást vállalunk német barátainkkal” – üzente a Twitteren.

Fokozták a franciaországi karácsonyi vásárok körüli biztonsági óvintézkedéseket is, a rendfenntartókat maximális figyelemre intették – közölte Twitteren Bruno Le Roux, akit mindössze két hete neveztek ki belügyminiszterré. Le Roux épp hétfő délben járt berlini kollégájánál, akivel a terrorizmus elleni közös fellépésről egyeztetett.

A Breitscheid téri karácsonyi vásár bezár, és zárva is marad meghatározatlan ideig – közölte megrendülten a vásár igazgatója, David Eckel a Tagesspiegel riporterével.

A tragédia a Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche melletti téren történt. Berlinben mintegy 60 karácsonyi vásár zajlik az adventi időszakban. A német sajtó korábban figyelmeztetett a terrorveszélyre a karácsonyi vásárokon.

 

 

Hirdetés