Tőkés: az átmentett Szekuritáté jelenleg is hitelteleníteni próbálja a forradalmat

Ehhez pedig a magyarellenességet veti be.
Hirdetés

Az 1989 decemberében megbukott kommunista diktatúra titkosszolgálatának képviselői jelenleg is megpróbálják hitelteleníteni a forradalmat, ehhez pedig a magyarellenesség eszközét is bevetik – közölte kedden kiadott nyilatkozatában Tőkés László európai parlamenti képviselő.

Tőkés azt írta, felszólalásban hívta fel hétfőn az Európai Uniós és az Európai Parlament figyelmét, hogy az egykori és új román titkosszolgálat vezetői a televízióban próbálják Erdély elszakítására irányuló, szovjet és magyar hátterű szubverziónak és államcsínynek beállítani az 1989-es forradalmat.

Nyilatkozatában az EP-képviselő arról ír, hogy a Realitatea hírtelevízió egyik műsorában Radu Tinu, a Szekuritáté egykori Temes megyei helyettes főnöke és Costin Georgescu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatója fizetett titkos ügynöknek, Románia esküdt ellenségének nevezte Tőkés Lászlót, akit szerintük még az 1989. decemberi temesvári eseményeket megelőzendő, kellő időben le kellett volna tartóztatni.

Radu Tinu egyébként az 1980-as években a Tőkés-ügy fő felelőse volt, Georgescu pedig annak a becsületbíróságnak a jelenlegi elnöke, melynek javaslata alapján Klaus Iohannis államelnök márciusban visszavonta Tőkéstől a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrendet, amivel forradalmi érdemeiért tüntették ki.

A tévéműsor meghívottjai azt állították, hogy „a romániai forradalom külföldi – nevezetesen a szovjet és a magyar – titkosszolgálatok műve volt, és valójában nem a forradalmárok hősiessége, hanem amazok mesterkedése, egy valóságos Románia-ellenes puccs buktatta meg a Ceauşescu-diktatúrát” – írja Tőkés László, aki szerint mindennek az a célja, hogy diszkreditálják a román forradalmat, ami egyet jelent Temesvár történelmi szerepének a meghamisításával, a forradalom hőseinek és áldozatainak a meggyalázásával.

Hirdetés

„Ezzel együtt a régi-új román titkosszolgálat a példamutató temesvári román–magyar összefogást is hitelteleníteni próbálja, irredenta románellenes „összeesküvésnek” igyekezvén beállítani az ott történteket. A magyarellenes Securitate-propaganda attól sem riad vissza, hogy a soknemzetiségű Temesvártól elvitatva, a moldvai Iaşi városának tulajdonítsa a népfelkelés kirobbantásának elsőbbségét” – folytatja.

Tőkés ezért tiltakozik az antikommunista forradalom lejáratása, valamint az ellen, hogy ennek érdekében nacionalista uszítással magyarellenes társadalmi közhangulatot keltenek a volt és jelenlegi titkosszolgálat képviselői.

„Az igazság- és a jóvátétel jegyében, az »ellopott forradalom« helyreállítása érdekében elkerülhetetlen, hogy Románia szembenézzen saját titkosszolgálati és forradalmi múltjával” – írja Tőkés László.

Hirdetés