Szimpátiatüntetést tart az RMDSZ a vásárhelyi katolikus gimnáziumért

Mert az mégiscsak tűrhetetlen, hogy román állami intézmények próbáljanak ellopni egy magyar iskolát.
Hirdetés

Szimpátiatüntetést hirdetett az RMDSZ a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumért. A tüntetést Markó Béla szenátor, a szövetség korábbi elnöke jelentette be az RMDSZ marosvásárhelyi kampányindító rendezvényén, hétfőn.

Markó szerint az akció szombaton, este 7 órakor kezdődhet, a helyszínről a napokban döntenek.

Markó beszédében úgy fogalmazott, hogy több bírósági határozat szerint egy magyar iskolának nincs működési engedélye, és a székely zászlónak sincs engedélye a lobogásra. „Úgy tűnik, a magyar zászló három színének: a pirosnak, a fehérnek és a zöldnek sincs engedélye egymás mellett lenni” – mondta Markó.

„Számos székely településen a prefektúra szemében a magyar szónak nincs engedélye a létezésre” – fogalmazott a volt szövetségi elnök, megemlítve, hogy Marosvásárhely önkormányzata továbbra sem bocsátotta ki az engedélyt Sütő András szobrának felállítására, mint ahogy egyes magyar utcanevekre sem.

Hirdetés

A rendezvényen Kelemen Hunor, az RMDSZ jelenlegi szövetségi elnöke arról beszélt, vajon leírhatja-e egy ügyész, hogy egy magyar nyelvű iskola nem működhet. „Felülírhatja-e azt a politikai döntést, amelyet az Alkotmány módosításakor, népszavazással meghozott egy többség? Ez a döntés kimondta, hogy lehet felekezeti iskolát létrehozni, lehet anyanyelven tanulni, és ez nagy nehezen valósággá alakult itt, Marosvásárhelyen is. Lehetséges, hogy ezt valaki leseperje az asztalról? Kérdezem, hogy jó út-e az, amelyen elindították az elmúlt esztendőben ezt az országot? Én azt mondom, hogy nem!” – mutatott rá.

Az esemény végén a jelenlévők részt vettek a Római Katolikus Egyház által a Rákóczi iskoláért szervezett közös imán, amelyet a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia templomban tartottak.

Hirdetés