Moldova: oroszpárti fölény, a második forduló dönt

A Moszkva felé kacsingató Igor Dodon már majdnem az első fordulóban behúzta a győzelmet. A második körben Maia Sanduval küzd meg.
Hirdetés

Bár Igor Dodon, a Moszkva-barát szocialissták jelöltje megnyerte a moldovai elnökválasztás első fordulóját, a második fordulóban dől el, ki lesz a Pruton túli ország új elnöke, miután a vasárnapi első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Dodont ugyanakkor csupán egy hajszál választotta el ettől: az oroszbarát politikus a voksok 48,26 százalékával megnyerte az első fordulót, míg ellenfele, az Európa-párti Maia Sandu 38,42 százalékkal végzett a második helyen a szavazatok 99,33 százalékának összesítése után, így kettejük között dől majd el jövő vasárnap az elnöki cím sorsa.

A harmadik helyen az oroszbarátként számon tartott Dumitru Ciubaşenco, A Mi Pártunk nevű alakulat jelöltje végzett 6,01 százalékkal, míg Iurie Leancă volt miniszterelnök a negyedik 3,11, Mihai Ghimpu liberális jelölt pedig az ötösik helyen végzett 1,8 százalékkal. A megmérettetésen összesen kilenc jelölt indult.

Sandu a fővárosban, Chișinăuban megelőzte Dodont, mivel a voksok 45 százalékát szerezte meg Dodon 44 százalékával szemben. Dodon viszont a gagauz autonóm tartomány fővárosában, Komratban aratott elsöprő, 87 százalékos győzelmet. Ez nem is csoda, hiszen a gagauzok gyanakodva tekintenek a Moldova bekebelezésére irányuló romániai szándékokra, mivel féltik az autonómiájukat. Dodon viszont az egyesüléspárti megnyilvánulások betiltásának ígéretévek kampányolt.

Mint kiderült, a választáson inkább az idősebb generációk vettek részt, a fiatalok – minden bizonnyal a jelentőss elvándorlás miatt is – kisebb arányban képviselteették magukat.

A részvételi arány közel 49 százalékos volt.

Hirdetés