Hat személy halálát okozta eddig a kanyaró

Lassan, de terjed a járvány.
Hirdetés
Péntekig országszerte összesen 935 kanyarós megbetegedést jelentettek, hat személy belehalt a betegségbe – adja hírül közleményében az egészségügyi minisztérium.
 
Az ország 30 megyéjében ütötte fel a fejét a kór. A legtöbb esetet – 223-at – Arad megyében jegyezték, Maros megyében 190, Beszterce megyében pedig 128 kanyarós megbetegedésről van tudomásuk a hatóságoknak. A regisztrált esetek számát tekintve a megyék további sorrendje a következő: Temes – 91, Kolozs – 90, Krassó-Szörény – 39, Brassó – 37, Suceava – 34, Hunyad – 18, Dolj – 15, Bihar – 13, Szilágy – 11, Hargita és Fehér – 6-6, Iași – 5, Olt – 4, Szeben, Bukarest, Bákó, Konstanca – 3-3, Dâmbovița, Neamț, Brăila – 2-2, Giurgiu, Mehedinți, Vaslui, Botoșani, Buzău, Prahova és Vâlcea 1-1 eset.
 
A legtöbb fertőzési góc olyan közösségekben alakult ki, amelyekben magas a beoltatlan gyermekek aránya.
 
A szaktárca közleménye szerint ez idáig 3049 olyan 1 és 15 év közötti gyermek kapta meg a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni vakcinát (ROR), akiket elmulasztottak időben beoltani.
 
Az egészségügyi minisztérium felhívja a szülők figyelmét, hogy gyermekeik egészsége érdekében tartsák be a ROR vakcinával kapcsolatos oltási rendet, az oltóanyagért forduljanak családorvosukhoz.

Hirdetés