Kapaszkodjon: Victor Ponta egyetért Orbán Viktorral

A V4 egyre nagyobb erőt képvisel Európában, a román exkormányfő inkább velük barátkozna.
Hirdetés

Annak ismeretében, hogy az előző romániai kormányzati ciklus idején milyen feszült volt a két ország viszonya, meglepő kijelentéseket tett Victor Ponta abban az interjúban, amelyet a Magyar Nemzetnek adott egy Kína és Kelet-Közép-Európa kapcsolatát boncolgató budapesti fórumon.

Ponta szerint Európa „a gyors változások korát éli”, „ez az EU történelmének egyik legnagyobb válsága”, az EU azonban képtelen egységes válaszra, és bár az unió központja Németország lett, a Magyarországot is soraiban tudó

V4 csoport egyre nagyobb erőt képvisel.

Ebben a helyzetben Romániának nincs konkrét külpolitikai irányvonala, Bukarest nem tudja eldönteni, hogy az EU-ban diktáló német-francia tengely mögé álljon vagy erősítse a regionális kapcsolatait.

A szociáldemokrata exkormányfő szerint „a jószomszédi viszony élvez elsőbbséget”, Romániának főként a regionális partnereivel kell szorosabb együttműködést kialakítania, értve ez alatt a V4-eket, illetve a keleti és déli szomszédokat is, különös tekintettel a Fekete-tengeri térség megnövekedett jelentőségére.

„A múltban több vitánk is volt Orbán Viktorral, ez azonban

nem zárja ki, hogy most egyetértsek vele.

Hirdetés

Ezeket a sorokat bizonyára ő is meglepve olvassa majd. Azzal a törekvésével azonban nem lehet vitatkozni, hogy az EU-nak ener¬giát adó kelet-közép-európai államokat kell egységbe szervezni” – jelentette ki Ponta.

A korábban nem éppen magyarbarátságáról elhíresült PSD-s politikus azért a végén csak odaszúr egyet a magyaroknak: a 2015-ben kipattant korrupciós ügyét firtató kérdésre kijelenti, hogy az „valójában nem korrupciós ügy volt”, és „úgy tűnik azonban, mintha a közvéleményt egyre inkább a magyar politikusok korrupciós ügyei uralnák”.

A teljes interjú a Magyar Nemzet Online-on olvasható.

Hirdetés