Évek óta csökken a tanárok száma

Az alacsony fizetések és a szakma nehézségei ráadásul elrettentik az éltanulókat a pedagógusi pályától – mondja maga a tanügyminiszter.
Hirdetés
A hazai oktatásnak sürgősen szüksége van kiválóan képzett tanárokra – mondta Mircea Dumitru tanügyminiszter szerdán, egy, az oktatás minőségének javításáról szóló bukaresti megbeszélésen.
 
Az Oktatási mesterképzés vagy pszichopedagógiai modul (I + II): melyik jobb a romániai oktatás minőségének javítása szempontjából? című tanulmány bemutatásán, a Bukaresti Egyetemen a miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai középiskolai oktatásban évek óta csökken a tanárok száma. Az alacsony fizetések és a szakma nehézségei ráadásul elrettentik az éltanulókat a pedagógusi pályától – fogalmazott a tárcavezető.
 
Ligia Deca, az elnöki hivatal államtanácsosa arról beszélt, hogy minden, az oktatás színvonalát taglaló megbeszélésen felmerül a tanerő minőségének témája. Ez jelenti azt a pluszt, ami megadja egy iskola értékét. „A tanerői minőségbe való befektetés, a tanerő támogatása hozza meg egy iskola számára az értékbeli többletet”, vélekedett az államtanácsos.
 
Azt is kifejtette, nem tesz jót a tanári pálya perspektívája szempontjából, hogy negyvenéves korukra a pedagógusoknak már nincs hova fejlődniük.
 
A témával kapcsolatos közmeghallgatás eredményeit az Oktatásért Szövetség elnöke, Daniela Vișoianu ismertette. A közmeghallgatás hat hónapon át zajlott, tanároktól, iskolaigazgatóktól, tanfelügyelőktól, civil szervezetektől, szakszervezetektől összesen 109 vélemény érkezett be 24 megyéből.
 
40%-uk az oktatási mesterképzés, 21%-uk a pedagógiai modul jelenlegi formájának megőrzése mellett tette le a garast, 22%-uk szerint pedig a kettő kombinációja lenne a leghatékonyabb a képzés minőségének javítása szempontjából. A többi megkérdezett különböző alternatív módozatokat javasolt. 

Hirdetés