Terrormerénylet készülhetett a párizsi Notre Dame-nál

Gázpalackokat találtak egy „ottfelejtett” gépkocsiban.
Hirdetés

Gázpalackokkal teli gépkocsit talált vasárnapra virradóra a francia rendőrség Párizs belvárosában, a Notre Dame katedrális közelében – jelentette szerdán honlapján a Le Figaro című napilap.

Az ügyben a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege és a titkosszolgálatok nyomoznak, két embert őrizetbe vettek – írja a lap.

A konzervatív újság szerint a Peugeot 607 típusú gépkocsiban legalább hat gázpalackot találtak, közülük öt tele volt a csomagtartóban, egy pedig üresen hevert az egyik első ülésen.

A gépkocsiban nem volt senki, olyan volt, mintha otthagyták volna – mondta a lapnak egy rendőrségi forrás, aki szerint a gázpalackokon nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

A rendőrség az I-télé hírtelevíziónak megerősítette, hogy az üggyel kapcsolatban hat embert – köztük a gépkocsi tulajdonosát kedd este előállítottak –, közülük négyet később szabadon engedtek, kettőt – egy házaspárt – viszont továbbra is őrizetben tartanak és kihallgatnak. A feleség szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában radikalizálódás miatt.

Hirdetés

A Le Figaro arra emlékeztetett, hogy Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson jelezte: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy 1986 és 1995 között több ilyenen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban, s meggyőződése szerint a terroristák „ehhez a klasszikus módszerhez” térnek vissza.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy „soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség” Franciaországban, mint jelenleg.
 

Hirdetés