Már táskát is lopnak a medvék a Szent Anna-tónál

Egyre többen vannak, a turisták pedig nem hiszik el, hogy tényleg veszélyes vadakról van szó.
Hirdetés

Egyre több a medve a turisták által kedvelt Szent Anna-tónál – írja a Székely Hírmondó. Mint kiderült, a kirándulók elsősorban két „bátor” medveboccsal (kétévesek) találkozhatnak a kukák környékén, és már olyan esetet is jegyeztek, amikor egy nőnek ellopták a táskáját az állatok.

Egyes információk szerint a Szent Anna Vadásztársaság területén 70–90 példányra tehető a bundások száma (miközben a vadászterület csupán 20 egyednek nyújt elegendő táplálékot), ám ezeket az adatokat környezetvédelmi szakemberek túlzásnak tartják, és úgy vélik, mivel átjáró helyről van szó, olyan medvék is megfordulnak arrafelé, amelyek nem tartózkodnak folyamatosan ott.

Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója kifejtette, elindították a medvék áthelyezéséhez szükséges folyamatot, ám a minisztériumban elakadt az engedély-kibocsátás.

„Szakvéleményeztük, és a minisztériumnak elküldtük az áthelyezési kérést. Visszajelzésre, jóváhagyásra várunk. Máskor is megtörtént már, hogy kisebb-nagyobb medvéket el kellett szállítsunk: ezek a megoldások vannak egyelőre. A Szent Anna Vadásztársaság gazdálkodik azon a területen, ugyanakkor a Life Ursus keretén belül is megalakult egy csapat, amely ilyenkor hatékonyan közbe tud lépni” – magyarázta, hangsúlyozva, a kirándulókat folyamatosan figyelmeztetik az esetleges veszélyekre, ám „nem tudják mindenkinek megfogni a kezét”, így szép számban akadnak olyanok, akik egy „jópofa kaland, Facebook-fotó” kedvéért fittyet hánynak a saját biztonságukra.
 

Hirdetés