Adómentességet kért a román királyi család

És a hatályos törvények ezt lehetővé is teszik. Pedig amúgy van mit a tejbe aprítaniuk.
Hirdetés

Nehéz egy uralkodói család tagjainak sorsa, ha egyszerű, adófizető  polgárként is helyt kell állniuk: a román királyi família például most annyira nehéznek érzi az ezzel járó terheket, hogy könnyíteni szeretne rajtuk.

Ezért aztán adómentességet kért az Arad megyei Soborsinban található királyi birtokra, arra hivatkozva, hogy az 1947-ben lemondott exuralkodó, I. Mihály háborús veterán, ilyen alapon pedig adómentességre jogosult.

A királyi család idén februárban nyújtotta be kérvényét a község önkormányzatához, amelyben az adófizetési kötelezettség megszüntetését kérik.

Az önkormányzat szerint egyébként a királyi család eddig lelkiismeretes adófizetőnek bizonyult, rendszeresen és késedelem nélkül befizette a 19,5 hektáros birtokra kivetett évi mintegy 35 ezer lejes adót. A birtokon egy kastély áll, több melléképülettel.

A királyi család az idén január elsején hatályba lépett új adótörvénykönyv alapján kért adómentességet.

Hirdetés

A soborsini kastélyt egy 1680 körülről származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette 1810 és 1816 között. 1895–1910-ben Hunyady Károly és felesége, Nádasdy Irma számára felújították, részben átépítették. A Hunyady család 1939-ig lakta, majd 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Elkezdte felújítását, de a fordulat után államosították és a belügyminisztériumé lett. Az 1980-as években Nicolae Ceaușescu villája volt, a volt király 2001-ben kapta vissza az államtól.

Egyébként Mihály exkirály szerepel az adóhivatal e héten közzé tett „szégyenlistáján” is: a volt uralkodó több mint négymillió lejnyi adóval tartozik a hivatal szerint. A királyi család azonban nem ismeri el a tartozást, és jogi útra terelte az ügyet.

A királyi család amúgy a Capital gazdasági hetilap által a leggazdagabb romániai polgárokról tavaly összeállított 300-as listán a 81. helyen áll mintegy 60 millió eurós vagyonnal. Több ezer hektárnyi mezőgazdasági területtel és erdővel, valamint kastélyokkal rendelkezik.

Hirdetés