Vádat emelt egy ügyben a DNA Gabriel Oprea ellen

S ez még csak a kezdet.
Hirdetés

Elkészült a vádirat Gabriel Oprea volt belügyminiszter egyik ügyében, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán küldte el a legfelső bíróságnak a vádemelési javaslatot.

Opreát azzal vádolják, hogy visszaélt hatáskörével egy hivatali gépkocsi beszerzése során.

Az ügyben három másik korábbi belügyminisztériumi tisztségviselő ellen is vádat emeltek bűnrészesség és sikkasztás miatt.

Konkrétan arról van szó, hogy Gabriel Oprea belügyminiszterként jóváhagyta egy Audi A8-as luxusautó megvásárlását, amelyet a magyarázat „tisztségviselők védelmére” használtak volna – valójában kizárólag Oprea utazot vele.

Hirdetés

A vádirat szerint a gépkocsit a törvényes előírások értelmében nem lehetett volna a belügyminisztérium operatív alapjából megvásárolni, azt ugyanis csak közvetlenül a bűnüdözésre lehet fordítani.

Oprea ellen annak kiderítésére is DNA-vizsgálat indult februárban, hogy a korábbi belügyminiszter jogszerűen használt-e hivatalos gépkocsikonvojt mandátuma idején. Kiderült ugyanis, hogy Oprea 2015-ben 1607 alkalommal kért rendőri kíséretet – az esetek többségében mindenféle jogosultság nélkül, mivel magánügyben járt el.

Hirdetés