A tömeggyilkos Breivik pert nyert a norvég kormánnyal szemben

Nézze meg, hogyan tiporták lábbal az emberi jogait.
Hirdetés

Megnyerte a norvég kormánnyal szemben „embertelen bánásmód” jogcímen indított perét Anders Behring Breivik, a norvég neonáci mészáros, aki 77 ember meggyilkolásáért felelős. Ismeretes, hogy a férfi – aki a norvég jogrendben maximálisan kiszabható büntetést, 21 év elzárást kapott – azért perelte be a norvég kormányt, mert

szerinte embertelenül bánnak vele a börtönben.

Az oslói kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy Breivik emberi jogait tényleg megsértették – bár az ítélet nem jogerős. „Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt” – hangsúlyozta Helen Andenaas Sekulic bírónő az ítélet indoklásában.

A bírónő negatívumként említette Breivik elszigetelését, és nehezményezte, hogy a hatóságok nem szenteltek kellő figyelmet a tömeggyilkos mentális egészségének börtönkörülményei megszabásakor.

Az ítéletben ugyan az is szerepel, hogy nem sérült Breivik magán- és családi életéhez való joga, mégis

331 ezer norvég koronát (azaz több mint 161 ezer román lejt) kell fizetni

neki kártérítésként.

Lássuk tehát, milyen módon sérültek a norvég tömeggyilkos emberi jogai, a panasza szerint:

• nem kap testápolót, bőre már teljesen kiszáradt a börtönklímától;

Hirdetés

• kávéját mindig hidegen hozzák;

• kenyeréről általában lefelejtik a margarint;

• a cellájában nincs internet.

Kérdés, hogy melyik cellájáról van szó, mert három is van neki: az egyikben pihen és tanul, a másodikban és harmadikban pedig sportgépeket, televíziót, számítógépet és videójátékokat szereltek be neki (de internet nélkül!).

Márciusi tárgyalásán Breivik – aki szokása szerint karlendítéssel üdvözölte az egybegyűlteket – kijelentette, hogy haláláig harcolni fog a nácizmusért és emberi jogaiért.

Hirdetés