Megszüntetnék a tanfelügyelőségeket

A képviselőház hallgatólagosan már elfogadta a vonatkozó törvénykezdeményezést, amit a szaktárca vezetője viszont hülyeségnek tart.
Hirdetés

A megyei tanfelügyelőségek megszüntetését Cornel Comşa parlamenti képviselő kezdeményezte, aki szerint ezek hatáskörét az oktatási minisztérium és a helyi önkormányzatok keretében létesítendő új szakmai testületeknek kellene átvenniük. A kezdeményezés egyik fontos hozadéka lenne, hogy az oktatási decentralizáció jegyében a fontos döntéseket helyi szinten hozhatnák meg az illetékesek, az iskolaigazgatókat például a tantestületek választanák meg.

2015-ben a képviselőház szakbizottsága negatívan véleményezte az ötletet, de nem volt meg a szükséges többség a végleges elutasításhoz. Február elején hallgatólagosan elfogadta a képviselőház a jogszabály-tervet, így az a szenátus elé kerül. A szakbizottság szerint a tanfelügyelőségek megszüntetése lebénítaná az oktatási rendszer működését, az oktatási miniszter pedig egyenesen hülyeségnek nevezte a törvénykezdeményezést. 

Hirdetés