825 ezer aláírás a melegházasság alkotmányos tiltásáért

Túlteljesítették a tervet, de nem állnak meg az aláírásgyűjtéssel.
Hirdetés

Eddig mintegy 825 ezren szentesítették aláírásukkal azt a kezdeményezést, mely alkotmányba foglalná, hogy csak férfi és nő alkothat családot – jelentette be a Koalíció a családért elnevezésű szervezet nevében Mihai Gheorghiu, az aláírásgyűjtést koordináló bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Bár a törvény 500 ezer aláírás feltételéhez köti az alkotmánymódosítás előterjesztését, a szervezet tovább folytatja a mintegy 80 ezer önkéntes mozgósítását a minél nagyobb számú aláírás érdekében.  Úgy vélik ugyanis, hogy csak így hívhatják fel a politikusok figyelmét a családok védelmének fontosságára.

Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt ilyen nagy számú aláírásra szert tenni?

Mihai Gheorghiu – aki egyébként a Román Paraszt Múzeumának aligazgatója és volt külügyi államtitkár – ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy mintegy 40 aláírásgyűjtő bizottságot alkottak, ami azt jelenti, hogy a koalíciónak egy erős lokális beágyazódást sikerült elérnie. Arról Gheorghiu viszont hallgat, hogy az aláírások többségét az ortodoxok az egyházszentelések alkalmával gyűjtötték össze. A Koalíció a családért tömörülést szinte valamennyi felekezet támogatja a kezdeményezésben, beleértve a magyar egyházakat is. Rajtuk kívül 23 civil szervezet állt melléjük.

A koalíció által szolgáltatott információk alapján 13 európai országban engedélyezett az azonos neműek házassága. A többi országban csak a hetero házasságokat ismerik el, ezek közül 16-ban az alkotmány szentesíti azt. Az elmúlt négy évben

öt népszavazást tartottak Európában a házasság és a család tárgykörébe eső kérdésről.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”.  A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.

Hirdetés

A Koalíció a családért kezdeményező csoport a Ptk-ban szereplő család-meghatározásnak akar alkotmányos súlyt kölcsönözni. A jelenlegi alaptörvény ugyanis

„házaspárok” önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A melegházasság későbbi engedélyezését ellehetetlenítő pontosítást 2013-ban is megpróbálták alkotmányba iktatni az ortodox egyház javaslatára, az akkori átfogó alkotmányos reformot azonban az alkotmánybíróság megakadályozta, később pedig a kormánykoalíció már nem rendelkezett kétharmados parlamenti többséggel.

Hirdetés