Előzetesben marad Beke István

Nem reszkírozzák meg, hogy kiengedjék A Rettenetes Petárdás Terroristát.
Hirdetés

A román hatóságok annyira beleálltak a székelyföldi petárdás „terrorügybe”, hogy nagyon nem akarózik nekik leszállni róla: a legfelsőbb bíróság szerdán este elutasította a merényletkísérlettel gyanúsított Beke István fellebbezését az előzetes letartóztatása ellen.

A bíróságot se az eddig nem túl meggyőző bizonyítékok, sem a több mint egy hete tartó utcai tüntetések nem hatották meg: a jogerős döntés értelmében a kézdivásárhelyi férfi vizsgálati fogságban marad.

Mint ismeretes, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

A DIICOT közölte: az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészek petárdákat találtak a férfi lakásán.

Szintén szerdán döntés született a másik, terrorizmussal összefüggésbe hozható ügyben is. A DIICOT úgy döntött, hogy nem kéri annak a 17 éves craiovai iskolásnak az előzetes letartóztatását, akit kedden dzsihadista propagandatevékenysége miatt vettek őrizetbe. Az iszlám hitre áttért iskolást – akinek ügye a nyilvánosságra került bizonyítékok alapján sokkal egyértelműbbnek tűnik – ügyészségi felügyelet alatt vizsgálják tovább.
 

Hirdetés