Suhancok járták be Kolozsvárt
A Főtérről jelentjük
szabot
2015. november 5. csütörtök, 23:19
Túlsúlyba kerültek a tizenévesek, alighúszasok a Colectiv-tragédia tüntetéssorozatának mai epizódjában.

Főként elsőbálozók gyűltek ma össze Kolozsvár Főterén, hogy ismét a Colectiv-tragédia áldozataira emlékezzenek, illetve tiltakozzanak az azt lehetővé tévő hanyagság és korrupció ellen. Ha nem is ez volt az első tüntetésük, ez mindenképp az első tüntetőévaduk.

Míg a korábbi tüntetéseken (Verespatakért 2013-ban vagy Ponta ellen 2014-ben) főként a későhúszasok, harmincasok vettek részt nagyobb arányban, és voltak a fő hangadók, a mairól hiányzott az aktivisták megszokott kolozsvári magja, a '30-as és '40-es korosztály, illetve a konkrét cél. Túlnyomó többségben voltak a tizenévesek és a korai huszonévesek, akiket egy 50 év körüli férfi vezetett: nála volt a hangosbeszélő, és gyakran ő döntötte el, mit skandáljanak, illetve hogy merre menjen a menet, miután végre elindult. 
 
 
Eleve nehezen indult ma az egész, bár két tüntetést is hirdettek hat órára a Főtérre. Az eheti megmozdulások folytatásaként meghirdetett, A korrupció öl szlogenű mellett az Anonymous Cluj-Napoca csoport is a térre hívott meglehetősen patetikus szöveggel: állj ki az értékeidért és az emberiség szabadságáért, állj ki az egyenlőségért.
 
Meg is jelent mintegy féltucat Anonymous-maszkos fiatalember abban a másfél órában, amíg a gyülekezés és a trenírozás tartott, és egy részüknek mindegy volt, hogy hol viseli a maszkot, az arcán, karján vagy a feje tetején. Cluj Napoca, Romania, expect us – mi vártuk, de valahogy nem a beígért légiót kaptuk.
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
A gyülekezésből most sem maradt el a tízpercenkénti ugrálás a változásért, illetve a néhol egymásnak ellentmondó feliratok kiböngészése. A legkínosabb része pedig az volt, amikor az ötven körüli bácsi trenírozta skandálásra az ifjakat úgy, hogy szorosan körbeálltak 20-30-an, és közben az összes feliratot befelé fordították, így csak ők látták azokat, a maradék 5-600 ember nem.
 
Bár az egyik felirat szerint Az utcának nincs politikai színezete, a suhanckorúak mellett megjelentek zászlóikkal a jól artikulált politikai opcióval rendelkező, de marginális csoportok: a royalisták és a transzilvanisták. Az előbbiek többször skandáltak is a királyságért.
 
 
Erdély-zászló Kolozsvár Főterén
 
 
A pártpolitikát átszövő korrupció mindenkit felháborított függetlenül attól, hogy négy hegy ciános ledarálása vagy egy diszkótűz miatt vonult először utcára. Végtére is a politikai szocializációt nem lehet elég korán kezdeni. Így a Colectiv! Colectiv! és a A korrupció öl szlogenek mellett gyakran felhangzott, hogy Ki a maffiával az országból!, Bűnvádas parlament, mars a bíróságra!, és hogy Minden egyes párt egymást váltva lop.
 
Hogy mennyire nincs egységes elképzelése „az utcának" a politikai hogyan továbbról (és hogy emiatt mekkora blöff Klaus Johannis meghívója számukra a kormányváltó tárgyalásokra), az is mutatta, hogy a pozitív – nem pusztán tiltakozó – üzenetek nagyjából kimerültek az ütemes tapssal gyorsított Románia! Románia! drukkerszlogenben, illetve az Együtt megmentjük Romániát skandálásban. 
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
Ezért egy kicsit kár, hogy ennek a nagyon fiatal generációnak a mai utcához szoktatása csak az indulatok kifejezéséből állt, és kimaradt a saját elképzelések megfogalmazása, megérvelése, ami korábban, a ciános bányászat vagy a palagáz elleni tüntetések szerves részét képezte.
 
A másfél órás melegítést bő két órás éjszakai városnézés követte: a tömeg a Deák Ferenc utcán és a Bocskai téren át vonult le a Honvéd / Dorobantilor úton, kicsit megállt a törvényszéknél bátorítani az igazságszolgáltatást, majd miután megjárta a Mărăști negyedet, a Főtéren át a polgármesteri hivatalhoz vonult, majd a Jókai utcán keresztül ismét a Főtérre. A felvonuló 6-700 ember már elég volt ahhoz, hogy az autós / buszos forgalmat mindenhol megállítsa, de incidensek ezúttal sem történtek.
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12451
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.