Suhancok járták be Kolozsvárt
A Főtérről jelentjük
szabot
2015. november 5. csütörtök, 23:19
Túlsúlyba kerültek a tizenévesek, alighúszasok a Colectiv-tragédia tüntetéssorozatának mai epizódjában.

Főként elsőbálozók gyűltek ma össze Kolozsvár Főterén, hogy ismét a Colectiv-tragédia áldozataira emlékezzenek, illetve tiltakozzanak az azt lehetővé tévő hanyagság és korrupció ellen. Ha nem is ez volt az első tüntetésük, ez mindenképp az első tüntetőévaduk.

Míg a korábbi tüntetéseken (Verespatakért 2013-ban vagy Ponta ellen 2014-ben) főként a későhúszasok, harmincasok vettek részt nagyobb arányban, és voltak a fő hangadók, a mairól hiányzott az aktivisták megszokott kolozsvári magja, a '30-as és '40-es korosztály, illetve a konkrét cél. Túlnyomó többségben voltak a tizenévesek és a korai huszonévesek, akiket egy 50 év körüli férfi vezetett: nála volt a hangosbeszélő, és gyakran ő döntötte el, mit skandáljanak, illetve hogy merre menjen a menet, miután végre elindult. 
 
 
Eleve nehezen indult ma az egész, bár két tüntetést is hirdettek hat órára a Főtérre. Az eheti megmozdulások folytatásaként meghirdetett, A korrupció öl szlogenű mellett az Anonymous Cluj-Napoca csoport is a térre hívott meglehetősen patetikus szöveggel: állj ki az értékeidért és az emberiség szabadságáért, állj ki az egyenlőségért.
 
Meg is jelent mintegy féltucat Anonymous-maszkos fiatalember abban a másfél órában, amíg a gyülekezés és a trenírozás tartott, és egy részüknek mindegy volt, hogy hol viseli a maszkot, az arcán, karján vagy a feje tetején. Cluj Napoca, Romania, expect us – mi vártuk, de valahogy nem a beígért légiót kaptuk.
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
A gyülekezésből most sem maradt el a tízpercenkénti ugrálás a változásért, illetve a néhol egymásnak ellentmondó feliratok kiböngészése. A legkínosabb része pedig az volt, amikor az ötven körüli bácsi trenírozta skandálásra az ifjakat úgy, hogy szorosan körbeálltak 20-30-an, és közben az összes feliratot befelé fordították, így csak ők látták azokat, a maradék 5-600 ember nem.
 
Bár az egyik felirat szerint Az utcának nincs politikai színezete, a suhanckorúak mellett megjelentek zászlóikkal a jól artikulált politikai opcióval rendelkező, de marginális csoportok: a royalisták és a transzilvanisták. Az előbbiek többször skandáltak is a királyságért.
 
 
Erdély-zászló Kolozsvár Főterén
 
 
A pártpolitikát átszövő korrupció mindenkit felháborított függetlenül attól, hogy négy hegy ciános ledarálása vagy egy diszkótűz miatt vonult először utcára. Végtére is a politikai szocializációt nem lehet elég korán kezdeni. Így a Colectiv! Colectiv! és a A korrupció öl szlogenek mellett gyakran felhangzott, hogy Ki a maffiával az országból!, Bűnvádas parlament, mars a bíróságra!, és hogy Minden egyes párt egymást váltva lop.
 
Hogy mennyire nincs egységes elképzelése „az utcának" a politikai hogyan továbbról (és hogy emiatt mekkora blöff Klaus Johannis meghívója számukra a kormányváltó tárgyalásokra), az is mutatta, hogy a pozitív – nem pusztán tiltakozó – üzenetek nagyjából kimerültek az ütemes tapssal gyorsított Románia! Románia! drukkerszlogenben, illetve az Együtt megmentjük Romániát skandálásban. 
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
Ezért egy kicsit kár, hogy ennek a nagyon fiatal generációnak a mai utcához szoktatása csak az indulatok kifejezéséből állt, és kimaradt a saját elképzelések megfogalmazása, megérvelése, ami korábban, a ciános bányászat vagy a palagáz elleni tüntetések szerves részét képezte.
 
A másfél órás melegítést bő két órás éjszakai városnézés követte: a tömeg a Deák Ferenc utcán és a Bocskai téren át vonult le a Honvéd / Dorobantilor úton, kicsit megállt a törvényszéknél bátorítani az igazságszolgáltatást, majd miután megjárta a Mărăști negyedet, a Főtéren át a polgármesteri hivatalhoz vonult, majd a Jókai utcán keresztül ismét a Főtérre. A felvonuló 6-700 ember már elég volt ahhoz, hogy az autós / buszos forgalmat mindenhol megállítsa, de incidensek ezúttal sem történtek.
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
Suhancok járták be Kolozsvárt
 
 
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12451
Szerbia egy félidőn keresztül továbbjutónak számított, de most brazilverésre van ítélve.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?
Röviden: Románia egy kiváltságos személyeknek alkotott ország. Hosszabban: tessék csak olvasni. Nem túl szívderítő.
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A hétvégi Várkert Fesztiválon kérdeztünk körbe.