A romániai média: siratóasszonyok kórusa

Tisztelet a kivételnek, nyilván.
Hirdetés

A Colectiv klubban történt tragédia ügyében a sajtótól rációt várok el, nem érzelmeket. Most

nem populista véleményvezérekre,

hanem logikusan gondolkodó sajtósokra van szükségünk, akik elmondják nekünk az igazságot.

Az első eset: Moise Guran és CTP, azaz Cristian Tudor Popescu ma a nemzeti gyász miatt esett egymásnak a rádióban. Míg az előbbi azt állítja, hogy a nemzeti gyász alatt nincs rendben, hogy lemondásokat és bosszút követelj, az utóbbi úgy gondolja, neki az a kötelessége, hogy újságíróként viselkedjen.

A második eset: a Realitatea TV-nek szombaton reklámmentes adása van, hogy azt a benyomást keltse, miszerint nem akar egy tragédián nyerészkedni. Aztán megjelent a Reklámügynökségek Szövetségének közleménye, mely három reklámmentes napot javasolt a tagjainak.

A harmadik eset: a stúdiókban zajló viták közül sok könnyfakasztó jellegű, a filmdrámákból kölcsönzött zenei háttérrel. Szó szerint! Egyes adók effektív módon nézhetetlenek, totális bohózat az egész. Az online kiadványoknál sem jobb a helyzet, tele vannak „érzelmekre ható” cikkekkel.

Jóemberek, nekem is fáj és én is dühös, meg haragos vagyok. Én is megsiratom azokat a fiatalokat, akik csak azért haltak meg, mert meg akarták nézni kedvenc zenekarukat, vagy a kedvenc zenei stílusukat akarták hallgatni. Mégis úgy gondolom, a média képviselőinek, a véleményvezéreknek

nem az a dolguk, hogy siratóasszonyokként viselkedjenek.

Hirdetés

Egyesek olyan tévéműsorokat készítenek, mintha politikusok lennének (lásd Antena 3).

A sajtónak az igazság kutatása, kiderítése a dolga, nem az, hogy frázisokat és olyan álláspontokat gyártson a közönségnek, amilyeneket ez hallani szeretne. Polgárként alapos elemzéseket akarok, tudni szeretném, hány engedélyt adtak ki minden egyes városban/megyében, tudni akarom, kinek és hogyan kell engedélyeznie a zenei eseményeknek helyet adó klubokat, mi a polgármesteri hivatal szerepe, mit kellett volna tennie az ISU-nak (Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége – a szerk.), milyen törvényi hiányosságok vannak és a többi.

U. i.: Személy szerint én már elkezdtem közérdekű adatkéréseket benyújtani az 544-es törvény alapján, pontosan a fentebbi ügyekben, az engem közvetlenül érintő településre, Bákóra (Bacău) vonatkozóan. Jó lenne, ha ti is megtennétek a saját városotokban. Erre lehetőségetek van a România Curată által biztosított Kérdezd az államot-platformon.

Hirdetés