Emlékezés a tűzvész áldozataira
A Főtérről jelentjük
szabot
2015. november 1. vasárnap, 17:06
Kolozsváron is megemlékeztek a bukaresti Colectiv klubban pusztító tűzvész áldozatairól: az Oprea elleni tüntetésből lett csendes megemlékezés.

Folyamatosan 120-150 ember álldogált, illetve üldögélt a kolozsvári Főtéren ma délután két és három óra között: nyilvánosan emlékeztek a bukaresti Colectiv klubban péntek éjszaka pusztító tűzvész áldozataira. 

Sokan hoztak gyertyát, mécsest, virágot, és a Mátyás-szobor talapzata elé helyezték. Volt, aki pár pillanatig, pár percig vagy akár egy órán át is ott maradt, az arcok folyamatosan változtak. A csend állandó volt. Sőt megrendítő ahhoz képest, milyen hangja van egy 150 fős tömegnek a Főtéren, ha nem gyászol, csak protestál. 
 
Erre a helyszínre és időpontra eredetileg egy újabb megmozdulást terveztek Gabriel Oprea belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes lemondásáért, akinek a hivatalos konvojok iránti megrögzött előszeretete miatt október 20-án este meghalt egy motoros rendőr. A 28 éves Bogdan Gigină a belügyminiszter hazafelé tartó konvoját vezette fel, amikor beleesett az úton ásott kétméteres gödörbe, amit a fővárosi gázszolgáltató nem jelzett megfelelően. 
 
Emlékezés a bukaresti tűzvész áldozataira
 
Az eset miatti közfelháborodást tetézte, hogy csak két nappal később derült ki hivatalosan is, hogy a konvoj Opreát szállította, aki aztán hat napig nem állt a nyilvánosság elé, majd kijelentette, nem mond le, mert nem tekinti magát vétkesnek a rendőr halálában. Az ügyészségi vizsgálathoz közel álló források szerint Oprea idén 1500 alkalommal vett igénybe hivatalos konvojt, hogy gyors áthaladást biztosítson számára a túlzsúfolt bukaresti utcákon.
 
A belügyminiszter lemondását rengeteg civil és Klaus Johannis államfő is kérte, aki nyilvánosan megszégyenítette Opreát, amikor sajtótájékoztatóján hosszass hallgatással válaszolt arra a kérdésre, hogy hisz-e még Gabriel Opreának.
 
Mivel a bukaresti Colectiv klubban egy koncerten kitört tűzvész okát is sokan a tulajdonosok zsugoriságában (olcsó, gyúlékony anyaggal hangszigetelték a klubot, nem biztosítottak elegendő kijáratot) és az ellenőrző hatóságok korrumpálhatóságában látják, a ma délutánra tervezett tüntetést a Facebookon átnevezték arra, hogy A korrupció embereket öl, és csendes emlékezésként zajlott le. Ugyanezt az üzenetet erősítette a megmozdulásra hozott, illetve helyben írt transzparens.
 
Emlékezés a bukaresti tűzvész áldozataira
 
Korrupció = Életveszély; A korrupció embereket gyilkol.
 
 
Emlékezés a bukaresti tűzvész áldozataira
 
A korrupció öl.
 
 
Emlékezés a bukaresti tűzvész áldozataira
 
Törvényeket az embereknek, ne a komaságoknak, ne a megvesztegetésnek, ne a nagyvállalatoknak.
 
 
Bukarestben hétezer ember vett részt az emlékezés menetében ugyancsak vasárnap délután, és legalább kétezer ember gyűlt össze a Colectiv épülete előtt. A délutáni órákban mintegy tízezren tartózkodtak ott, írja a Mediafax hírügynökség.
 
A Colectiv klubban péntek este a Goodbye to Gravity nevű zenekar tartott ingyenes, lemezbemutató koncertet, amelynek közepén egy pirotechnikai eszköz meggyújtotta az egyik oszlopra tekert, hangszigetelő szivacsot. Onnan a tűz szó szerint pillanatok alatt átterjedt a plafont borító szivacsra, a mennyezet lángoló darabjai pedig ráhulltak a nézőkre. 
 
A tűz állítólag öt perc alatt kialudt, viszont a rendkívül forró levegő és a rengeteg füst 27 ember halálához vezetett. Mivel a klubnak csak egyetlen kijáratát lehetett használni, és az sem volt túl széles, az ajtónál pánik alakult ki, és egymást taposták az emberek. Több mint 180-an megsérültek, 146 személyt tartottak kórházban az eset után. Közülük ketten vasárnap reggel elhunytak. A tűzvészben megsérültek közül jelenleg 140 ember szorul kórházi ellátásra, közülük egyetlen személyt nem sikerült még azonosítani.
 
Emlékezés a bukaresti tűzvész áldozataira
 
A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, akár meg is kétszereződhet, jelentette be ma délután Victor Ponta kormányfő az esettel foglalkozó munkacsoport ülése után. Bár tegnap még csak 35, kritikus állapotban lévő sérültet említett Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, ma délelőtti nyilatkozatában már úgy fogalmazott, 80 és 90 közötti sebesült van nagyon súlyos, illetve kritikus állapotban.
 
Az ügyészség emberölés vádjával indított vizsgálatot az ügyben.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12374
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
A tanügyi szakszervezet arra figyelmeztet, hogy a romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába. Magas a szegénységben élők száma is.
Magyarul: vannak előnyei, ha valaki román, és a Székelyföldön lakik. Legalábbis első ránézésre. Mert azért kilóg a lóláb.
A milliárdos szerint ő homlokegyenest az ellenkezőjét képviseli migrációügyben, mint amivel a magyar kormány vádolja.
Ha jövőre kitör a román-magyar háború, a románok megint elmennek Budapestig. Aki ezt mondja: az Új Corneliu Vadim Tudor. Uszítós interjú. Csak erős idegzetű olvasóknak!
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!
Charles Manson 83 éves volt.
Milyen hatással lesz a centenárium a román-magyar viszonyra? Ez volt a fő témája egy Aradon megszervezett konferenciának is.
Az 1956-os forradalommal szimpatizáló lelkészt államellenes összeesküvés koholt vádjával ítélték halálra. A mai napig nem rehabilitálták, így tilos közterületen megemlékezni róla.
A hőmérséklet és a csapadék mennyisége sem fog jelentősen eltérni az előző évek átlagától.
Avagy esélyt jelent-e vagy veszélyt a centenárium a román-magyar kapcsolatokra. Transzilvanisták konferenciáztak Nagyváradon.
140 éve született Ady Endre, aki ha valamit megírt, az senkit se hagyott hidegen.
Betegsége miatt évekkel korábban visszavonult.
Jó, hogy néha valaki kimondja. Hogy ebben a párhuzamos államban például nem mindenért a magyarok a hibásak.