Európa legnagyobb mecsetje épül Bukarestben

A Korán helyes tanulmányozása zajlik majd a tervezett kulturális központban.
Hirdetés

Hatalmas muszlim kulturális központ épül a török állam finanszírozásával Bukarestben, 11 ezer négyzetméteres területen. A központ a Romániai Muszlim Kulturális Muftiság tulajdona lesz, amely májusban kapta meg a terület 49 évre szóló használati jogát kormányhatározattal.

A telken, amely a Romexpo kiállítási központ mellett terül el, a mecset mellett könyvtár és muszlim tanulmányi központ is épül majd.

Juszuf Murat romániai főmufti szerint a tervezettnél nagyobb mecset egyetlen európai fővárosban sincs. Mint mondta, a könyvtárban nem lesz helye a radikális iszlám irodalomnak. Ezzel éppen azt akarják megakadályozni, hogy a radikális, fundamentalista eszmék teret hódítsanak Romániában. Az a cél, hogy a muszlim fiatalok megfelelő módon ismerjék meg a Korán tanítását – mondta.

A központ helyszínéül nem véletlenül választották Bukarestet, mivel a fővárosban közel tízezer muszlim hitű él, közülük mintegy ötezren külföldi állampolgárok. Bukarestben ugyanakkor csak négy kisebb mecset működik.

A tervezett kulturális központ felépítésének 3 millió euróra becsült költségeit Törökország állja.

Hirdetés

„Románia a béke hazája, a romániai muszlimok jó román és európai állampolgárok, a román kormány támogatása pedig azt mutatja, hogy sokat jelentünk hazánk, Románia számára. A Kisebbségként kapott támogatás a demokrácia bizonyítéka” – mondta Juszuf Murat.

Románia legnagyobb mecsetje Konstancán van. A romániai muszlim közösség zöme, összesen mintegy 70 ezer személy Dobrudzsában él.

(a kép illusztráció)

Hirdetés