Jobb nem menni orvoshoz ezekben a napokban

Második napja nem működik az évek óta készülő kártyarendszer.
Hirdetés

A Romániában oly gyakori, előkészítetlen és hevenyészett intézkedések újabb iskolapéldája lehet az egészségügyi kártya bevezetésére tett erőtlen kísérlet – a hétfői csúfos összeomlás után a rendszer kedden sem működött megfelelően, és nem sokkal 10 óra után megbénult.

Hétfőn teljes volt a káosz az egészségügyi rendszerben, mivel megbénult a május 1-től kötelezővé vált kártyák használatát biztosító hálózat. Az elmúlt hónapokban postai úton kézbesített kártyák aktiválása nélkül az egészségbiztosító pénztár nem téríti meg az ingyenes orvosi ellátás és gyógyszerek árát, így aki hétfőn ment orvoshoz, és a kártyája még nem volt aktiválva, a családorvosnak előbb ezt kellett elvégeznie. Csakhogy a rendszer működése az ország több megyéjében rendkívül lassan működött, vagy egyszerűen leállt.

Így fordulhatott elő, hogy hétfőn

kétszer annyian részesültek orvosi ellátásban kártya nélkül,

mint kártyával. A kártya nélkül ellátott betegekről külön nyilvántartás készül.

Sok családorvos elküldte kártya nélkül érkező pácienseit, vagy a rendszer megbénulása miatt utasítja el az ellátás biztosítását. Az egészségügyi minisztérium közleményben figyelmeztetett, hogy az egészségbztosítóval kötött szerződésük értelmében a családorvosoknak kötelességük ellátni pácienseiket, mivel

az embereknek joguk van az orvosi ellátáshoz,

attól függetlenül, hogy a kártyarendszer működik-e vagy sem.

A helyzetet az is fokozza, hogy mintegy 500 ezren még nem kapták kézhez a kártyáikat, az emberek pedig a megyei egészségbiztosító pénztárak előtt hatalmas sorokban állva próbálnak hozzájutni az orvosi ellátást biztosító kártyáikhoz.

Hirdetés

Vasile Curchea, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke azt mondta, a rendszer igenis működik, mivel hétfő 13 óráig több mint 97 ezer kártyák aktiváltak.

„A rendszer nem bénult meg, csak lassan reagál”

– mondta. Szerinte két héten belül minden normálisan működik majd.

 

 

Hirdetés