A közmédia pozitívan diszkriminálná a szórványmagyarságot

Természetesen a magyarországi közszolgálati médiáról van szó, nem a hazairól. Lezárult a második MédiaTér konferencia Kolozsváron.
Hirdetés

Az elmúlt napokban megnőtt Kolozsváron az egy négyzetméterre jutó közszolgálati médiamunkások száma: második alkalommal szervezték még a MédiaTér konferenciát, melynek témája a Kárpát-medencei közmédia és a szórványmagyarság viszonya volt.

A rendezvénysorozatot szervező intézmények, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), az annak tanácsadó testületeként működő Kós Károly Kollégium (KKK), a kolozsvári Video Pontes stúdió és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem bevallottan hagyományteremtő szándékkal indították a médiakonferenciát, amelyre mintegy 150 résztvevő érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Muravidékről, Horvátországból, Kárpátaljáról és persze Magyarországról.

Tonk Márton, a Sapientia dékánja a záró sajtótájékoztatón – amit Szabó László Zsolt MTVA-vezérigazgatóval, Galambos István KKK-elnökkel és Maksay Ágnes Video Pontes-stúdióvezetővel közösen tartott – elmondta, hogy a négy intézmény közti együttműködés két és fél éve kezdődött, a 2013-as tusványosi szabadegyetemen és diáktáborban. Az együttműködésnek két fontos vonatkozása van: egyrészt szakmai jellegű, hiszen a Sapin létezik filmes-televíziós képzés, és ez jó felületet jelenthet az együttműködés számára; másrészt az ebben részt vevő intézmények mind közszolgálati jellegűek, kötelességük a közösségi érdekek és értékek képviselete.
 
Szabó László Zsolt MTVA-vezér szerint a közmédia programszerűen vállalja a szórványmagyarság pozitív diszkriminációját, vagyis azt, hogy a szórványközösségek lélekszámuknál és közéleti súlyuknál nagyobb teret kapjanak a műsorokban. A közmédia csatlakozik az idén ötödik alkalommal megrendezett Szórványmagyarság Napjához, vagyis november 15-én az MTVA műsorait ez a tematika dominálja majd.
 
Továbbá bejelentették, hogy:
 
♦ A 2013-ban megkötött elvi jellegű szerződést minden év őszén „újrakötik”, azaz kiegészítik egy részletező megállapodással, vannak viszont állandó tartalmak. Ilyen elem az, hogy tanévenként a Sapientia 10 diákja – a Video Pontes előzetes szűrésében – hat héten keresztül szakmai gyakorlaton vehet részt a közmédia intézményeiben, és ezt az MTVA finanszírozza.
 
♦ Mivel a Kárpát-medencén belül csak Erdélyben van egyetemi szintű, magyar nyelvű filmes és médiaképzés, a négy együttműködő intézmény 2015-16-ban öt, a Kárpát-medence különböző területeiről érkezett hallgatónak teremti meg a kolozsvári képzés lehetőségét: természetesen felvételi vizsga alapján, de a Sapientia átvállalja a diákok kolozsvári tartózkodásának költségeit, egy magyarországi alapítvánnyal közösen.
 
♦ A Sapientián 2015 őszén beindítják a hangmérnöki-technikusi képzési modult, ebbe beszáll az MTVA is.
 
Tonk még azt is feltétlenül szükségesnek látta a sajtónyilvánosság előtt bejelenteni, hogy jövőre sort kerítenek egy MTVA-Sapi focimérkőzés megrendezésére is. Mert MédiaTér konferencia, a jelenlévők egybehangzó állítása szerint, egy év múlva is lesz Kolozsváron.
 

Címlapképünkön: Tonk Márton és Szabó László Zsolt a MédiaTér konferecián. Fotó: Tóth Orsolya

Hirdetés