Obama végre döntött, ki legyen az amerikai nagykövet Romániában

Két és fél év átmeneti időszak után végre megvan Románia új amerikai nagykövete.
Hirdetés

Több mint két évvel az előző távozása után új amerikai nagykövetet jelölt Barack Obama amerikai elnök Romániába – jelentette a román sajtó szerdán. Hans G. Klemm karrierdiplomata korábban Afganisztánban, Kelet-Timorban, Japánban, Dél-Koreában, valamint Trinidad és Tobagóban teljesített szolgálatot.

Romániában legutóbb 2010 és 2013 között volt nagykövete az Egyesült Államoknak Mark Gitenstein személyében, azóta a nagykövetséget ügyvivők vezetik. A jelölés hivatalossá válásához Klemmet az amerikai kongresszus illetékes szakbizottságának is meg kell még hallgatnia.

A román hatóságok szerdán üdvözölték a Fehér Ház bejelentését.

Bogdan Aurescu külügyminiszter egy román hírtelevíziónak kijelentette: örül, hogy két év és három hónap után végre megtörtént a jelölés, amelyet Bukarest már a nyilvánosságra hozatala előtt elfogadott. Rámutatott: Bukarest számára az Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség nagyon fontos, azt folytatni és mélyíteni kell. Hozzátette: a két országnak egyebek között a kelet-európai térség katonai helyzetéről kell tárgyalnia, de a gazdasági téren folytatott együttműködés fokozásában is érdekeltek.

Aurescu hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi és gazdasági együttműködés javítása azért is fontos Bukarest számára, mert

az Egyesült Államok jelenleg csak a 12. külföldi befektető Romániában.

Rámutatott: az elmúlt időszakban olyan jelzéseket kaptak, hogy az amerikai befektetők részéről nőtt az érdeklődés Románia iránt.

Hirdetés

A tervek szerint az idén válik működőképessé az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa, amely az Olt megyei Deveșelun épül meg. Az elmúlt években a két ország egyre szorosabbra fűzte együttműködését katonai téren, valamint a terrorizmus elleni harcban. Ugyanakkor Washington rendszeresen bírálta Bukarestet amiatt, hogy nem lép fel elég hatékonyan a korrupció ellen. Az amerikai elvárások között kiemelt helyen szerepelt a jogállamiság megerősítése is. 

Fotó: Digi 24

Hirdetés