Négyéves beteg kislányt vegzált az orvos, mert magyarul beszélt

Súlyos diszkriminációs eset történt a nagyváradi gyermekkórházban: egy orvos rászólt a négyéves beteg gyermekét nyugtatgató apára, hogy ne beszéljenek magyarul.
Hirdetés

Az esetet az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) híradója ismertette. Az arcát és nevét nem vállaló apa a riporternek elmondta: a nagyváradi gyermekkórház sürgősségi osztályán egy órája várakozó négyéves beteg gyermekét próbálta megnyugtatni, amikor az orvos rászólt, hogy ne beszéljenek magyarul. „Nem vagyunk Magyarországon, beszéljen román nyelven” – mondta a beteg kislány édesapjának a doktornő. A férfi feljelentést tesz.

A kórház igazgatója, dr. Ritli László főorvos az ETV megkeresésére azt mondta, hogy kivizsgálják az ügyet, de nem jellemzőek a kórházra a hasonló esetek. „Sajnos egy orvosi diploma nem garancia arra, hogy valaki intelligens vagy kulturált” – tette hozzá a főorvos. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek joga van – akár névtelenül – feljelentést tenni az önkormányzatnál, akit hasonló sérelem ér. 

 

Hirdetés