Mennyire szeretik a románok a székely zászlót?

Megkérdezték Romániát. És Románia válaszolt.
Hirdetés

Egyetértenek a románok az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatokkal? Akarják-e, hogy a prostitúció és a könnyű kábítószerek használata külön e célra kijelölt helyeken szabad legyen? Vagy hány román ellenzi a vallás kötelező iskolai oktatását? Néhány kérdés azok közül, melyekre az iVOX által a TrendScan megrendelésére készített felmérés, egy online politikai kommunikációs terv ad választ.

Az iVOX-felmérés kizárólag online közegben készült, ami

nagyjából 6,5 millió románt jelent.

A válaszolók a 15 kérdés során a román társadalmat, de a politikai osztályt is gyötrő érzékeny témákról mondtak véleményt. Ebből tudtuk meg, hogy 32,29 százalék, vagyis 10 románból valamivel több mint 3 úgy véli, hogy a vallást nem kellene kötelező tantárgyként oktatni az iskolában, és a válaszolók több mint 28 százaléka legalizálná Romániában a prostitúciót, ha ehhez lennének külön e célra kijelölt helyek.

A felmérésben ezeken kívül olyan témák is szerepeltek, mint a nők parlamenti jelenléte, az eutanázia joga, az abortusz, vagy az egyház és a papok jövedelmeinek megadóztatása. Ezek ugyanakkor olyan témák is, melyek felvetését kerülik a politikusok, vagy ellenkezőleg, olyan témák, melyeket szavazatszerzésre használtak. De az ilyenfajta kényes témák elhanyagolása bizonyos, 1 és 2 millió közöttire becsült választói célcsoportok elhanyagolását jelenti, amelyek ezáltal a politikai képviselet hiányába ütköznek.

A TrendScan-akták célja olyan témákra felhívni a figyelmet, melyek általános érdeklődésre tartanak számot, de melyek – különféle okok miatt – nem „találtak” helyet maguknak a fősodorhoz tartozó médiában. A TrendScan-akták egy új megközelítéssel, újszerű irányvonalak gondos megfigyelésével felméri a közvélemény tendenciáit és megpróbálja feltérképezni a politikai osztállyal kapcsolatos követeléseit és elvárásait. A TrendScan-akták egyik célja annak bemutatása, hogy hol ér véget a román politikai jobboldal és hol kezdődik a baloldal, és hogy a románok elképzelése szerint min alapul a szocializmus.

A kutatás környezete és időszaka

A kutatás környezetét Románia nem intézményesített, internetes hozzáféréssel rendelkező felnőtt lakossága jelenti. A Szocializmus a románok szerint felmérés a 2015. január 29–február 2. időszakban készült, 3847 nagykorú, román állampolgárságú, az iVox.ro platformot használó válaszoló bevonásával.

A minta a fő jellemzők szempontjából hűen tükrözi a romániai internethasználó népesség társadalmi-demográfiai struktúráját, ahogy az a Gallup Internetes hozzáférési szolgáltatások piaca című, az ANCOM (Országos Távközlési Kezelő és Szabályozó Hatóság) megrendelésére készült felmérésből (Gallup, 2010. áprilisa) kiderült. Következésképpen e felmérés eredményeit – minimális hibahatárral – extrapolálni lehet a 18 év feletti, városi környezetben élő romániai internetfelhasználó népességre. A kitűzött célok eléréséhez az online kutatás CAWI módszerrel készült, a kutatási egység pedig a személy volt.

A kutatás eredményei

1. Jogot kellene adni az azonos nemű személyeknek arra, hogy polgári partnerségeket létesítsenek, mint amilyen a házasság, így közösen rendelkezzenek vagyontárgyakról és pénzösszegekről.

(1. határozottan ellenzi; 2. határozottan támogatja)

A románok véleménye nem egységes az azonos nemű személyek törvényesített kapcsolatáról. Többségük a szélsőséges véleményeket támogatja, határozottan ellenezve (10 románból 2), vagy határozottan támogatva (10 románból 3) azt.

2. Meg kellene engednünk az azonos nemű pároknak a gyermekek örökbefogadását.

Az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége esetében a határozottan elutasító románok aránya 38,89 százalék. A megkérdezetteknek csak 15,9 százaléka támogatja határozottan ezt az elképzelést.

3. A vallást nem kellene kötelező tantárgyként oktatni az iskolákban.

10 románból valamivel több mint 3 úgy véli, hogy az iskolákban semmiképpen sem kellene kötelező tantárgyként oktatni a vallást. Másrészt a románok 21,95 százaléka határozottan ellentétes véleményen van.

4. A román államnak meg kellene adóztatnia az egyház és a papok minden jövedelmét.

Az űrlapra válaszolóknak több mint 85 százaléka úgy véli, hogy a román államnak meg kellene adóztatni az egyház és a papok jövedelmét. Jelentős arány, a válaszolók 68,72 százaléka azt állítja, hogy teljes mértékben egyetért ezzel a véleménnyel, míg csak 3,27 százalék ellenzi ezt határozottan.

5. A romániai székelyeknek joguk kellene legyen nyilvános helyen kitűzni a székely zászlót.

10 románból 5 teljes mértékben ellenzi a székely zászló nyilvános helyeken történő kitűzését.

6. A jelenlegi helyzetben, amikor megnőtt a svájci frank árfolyama a lejhez képest, teljes mértékben a bankoknak kellene állniuk az árfolyam-különbözetet, és nem a hitelt felvevőknek.

Bár a sajtó a svájci franc árfolyamával rosszul járókkal szimpatizál, a románok véleménye megoszlik ebben a témában. A megkérdezetteknek csak 27,9 százaléka gondolja úgy, hogy a bankoknak kellene állniuk a teljes árfolyam-különbözetet, 20,01 százaléknak nincs erről véleménye, 15,93 százalék pedig ellenzi ezt a javaslatot.

7. A cégek nem bocsáthatnák el azokat az alkalmazottakat, akiknek több mint három gyermeket kell eltartaniuk.

Hirdetés

10 románból 3 teljes mértékben egyetért azzal, hogy a cégek ne bocsáthassák el azokat az alkalmazottaikat, akiknek több mint három gyermeket kell eltartaniuk.

8. A járművükkel egyedül közlekedőknek magasabb útdíjat kellene fizetniük.

A románoknak nem kellene magasabb útdíjat fizetniük, ha egyedül közlekednek a járművükkel. Ezt állítja a válaszolók 85 százaléka, jelentős többség, 71,34 százalék pedig egyáltalán nem értene egyet egy ilyen javaslattal.

9. Be kellene tiltani az E-ket tartalmazó élelmiszereket.

Az űrlapra válaszolók több mint 70 százaléka bizonyos mértékig egyetért azzal, hogy az E-tartalmú élelmiszereket be kellene tiltani, 51,42 százalék pedig teljes mértékben egyetért ezzel. A megkérdezetteknek csak 4,75 százaléka ellenzi ezt teljes mértékben, 10 románból 1 pedig bizonytalan e kérdésben.

10. Az államnak külön e célra kialakított helyeken engedélyeznie kellene a könnyű kábítószereket.

10 románból kevesebb mint 1 ért egyet azzal, hogy külön erre kialakított helyeken engedélyezni kellene a könnyű kábítószereket. A bizonyos, kisebb-nagyobb mértékben egyetértők aránya 20 százalékos, míg 10 románból 6 teljes mértékben ellenzi ezt.

11. Az államnak külön e célra kialakított helyeken engedélyeznie kellene a prostitúciót.

A megkérdezettek 28,53 százaléka teljes mértékben egyetértene a prostitúció romániai törvényesítésével, amennyiben ez külön e célra kialakított helyeken történne. Nagyjából hasonló arányt, 27,28 százalékot tesznek ki azok, akik teljes mértékben ellenzik a prostitúciót, míg 10 románból 1 közömbösnek mondja e téma iránt.

12. Az abortuszt engedélyezni kellene minden nő esetében, akármilyen korú.

A románok 34,24 százaléka úgy véli, hogy az abortuszt engedélyezni kellene minden nő számára, kortól függetlenül. A románok nagyjából 55 százaléka bizonyos mértékig értene ezzel egyet, míg 10 románból 2 teljes mértékben ellenzi.

13. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek meg kellene adni a jogot arra, hogy kérhessék az orvosoktól, vessenek véget életüknek.

A gyógyíthatatlan betegeknek meg kellene engedni, hogy orvosaiktól kérhessék, vessenek véget az életüknek, ezt állítja a megkérdezettek többsége. A megkérdezettek 32,01 százaléka teljes mértékben egyetért ezzel, 19,93 százalék teljes mértékben ellenzi, 15,8 százalék pedig bizonytalan e kérdésben.

14. A gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak külön pénzbeli támogatást kellene kapniuk az államtól.

10 válaszolóból nagyjából 8 bizonyos mértékben úgy véli, hogy a gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak különleges pénzbeli támogatást kellene kapniuk az államtól.

15. A parlamenti helyek harmadát csak nőknek kellene fenntartani.

A románok véleménye talán a nők Parlamenten belüli számával kapcsolatosan a leginkább megosztott. Bár 27,46 százaléknak nincs erről véleménye, a válaszolók 35,18 százaléka kisebb-nagyobb mértékben ellenzi, hogy a parlamenti helyek egyharmadát kizárólag nők tölthessék be, míg 37,35 százalék kisebb-nagyobb mértékben támogatja ezt.

Hirdetés