Botránnyal indul a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa program

Rosszul indul ez az európai ifjúsági főváros. Nevetségesen rosszul.
Hirdetés

Mint a viccben: van egy jó hírünk, meg egy rossz. A baj az, hogy nem vicc. Hanem a döbbenetes, a nevetséges és az elkeserítő arányos keveréke. 

Na de kezdjük a jó hírrel. Amint azt városunk polgármestere szilveszterkor dalolva beharangozta (kizárólag az állam nyelvén, igazi multikulturális gesztusként), beköszöntött a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa című projekt.

És a rossz hír. A beköszönés után mindjárt az első programpont botrányba fulladt. 

Miről is van szó? Az idei eseménysor egyik, Day 15 (nana, ez már multikulti) programpontja arról szól, hogy az év minden hónapjának idusán, úgymond, „feléled” a város valamely pontja: lesz strand a Szamos-parton, lesz szabadtéri főzőcske, lesz street art, sőt, olyan is lesz, hogy a sétatéri parkban elhelyeznek egy léggömböt, és a vállalkozó kedvűek 50 méter magasból tekinthetnek le a Kincses Városra. A programsor ötletgazdája és felelőse a Share Szövetség. Minden eseménynek van kreatív neve is, kedves, multikulti, ahogy kell. Például:  Literature, Multiculti, Cleaning, Somes Delivery, Share The Sky, No Cars, stb.

Eddig minden szép és jó. Az első fejezet a Literature, avagy az Irodalom címet viseli, és arról szól, vagy szólt volna, hogy január 15-én 50 darab városi buszban fiatal íróktól származó idézeteket aggatnak ki, az irodalmat széles körben népszerűsítendő. A Share Szövetség egy Mihai Mateiu nevű fiatal írót kért fel az idézetek kiválogatására, aki el is végezte a feladatot, a saját szája íze szerint. A Share Szövetség elfogadta a válogatást, és benyújtotta a tervezetet a polgármesteri hivatalhoz, jóváhagyás végett.

Hirdetés

És itt kezdődik a botrány. A polgármesteri hivatal ugyanis, Mihai Mateiu Facebook-bejegyzése szerint visszadobta a javasolt idézetek oroszlánrészét. Az indoklás szerint egyes idézetek túl érzékiek, mások depresszívek, megint mások szentségtörők vagy nem megfelelő szóhasználattal bírnak. Tény, hogy az idézetek ebben a formában nem fognak megjelenni, és a Hivatal a hírek szerint másokat, többek közt a Romániai Írók Szövetségének (USR) kolozsvári fiókját kérte fel a program megvalósítására.

Mi a jelenlegi helyzet? A polgármesteri hivatal elhatárolódik a történtektől, mondván, hogy a Share Szövetséget terhel minden felelősség. A Share Szövetség a maga részéről nem kommentálja a dolgok alakulását. Az USR sem vállalja a felelősséget. Őket felkérték néhány idézet összeválogatására, ennyi. És ilyen homályos.

De akkor felmerül a kérdés: ki a búbánat vállalja a felelősséget? Továbbá mi az oka annak, hogy egy jelentős imázstartalmú kolozsvári eseménysorozat ilyen két bal lábbal indul? Kik azok, akik ennyire el tudják baltázni a tervezést? Mi az oka annak, hogy egy irodalmat népszerűsítő programot egyetlen író tart kézben, mondjuk, egy bizottság helyett? Azt már nem is kérdezzük, hogy egy ilyen válogatás, legalábbis a Mihai Mateiu-féle változat miért kizárólag román írók idézeteit tartalmazza. Tudjuk, hogy a polgármester is, néhány programfelelős is, meglehetősen sajátos módon értelmezi a multikulturalitást. Viszont azt is tudnunk kéne, hogy milyen egy kulturált európai város. Ha fő, ha nem.

Hirdetés