Lemond Ponta a doktori címről

Bombahír: kétéves huzavona után ezzel gyakorlatilag elismeri a kormányfő a plágium tényét.
Hirdetés

Lemond Victor Ponta miniszterelnök a 2003-ban a jogtudományok terén megszerzett doktori címéről. A kormányfő kedden feltöltötte a Facebook-oldalára is azt a levelet, amelyet a Bukaresti Tudományegyetem rektorának küldött, és amelyben jelzi: lemond a doktori címről.

A levélben megállapítja: már akkor meg kellett volna tennie ezt a lépést, amikor felmerültek a vádak, miszerint doktori disszertációjának írása során plagizált. Mint kifejti, azért nem tette meg, mert úgy érezte, jóhiszemű érveket sorakoztatott fel, és nem akarta a szakmát a politikával összekeverni.

Azt is jelzi: miután felhagy a politikai pályafutással, ismét nekivág a doktori cím megszerzésének.

A vád, miszerint Ponta plagizált doktori disszertációja megírásakor, 2012 nyarán merült fel. Akkor három szaktestület közül kettő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi jog témakörében írt dolgozat jelentős része valóban nem Ponta szellemi terméke. Az oktatási tárcának alárendelt szakbizottság viszont nem látott plágiumot, a miniszter – Ecaterina Andronescu, Ponta szociáldemokrata pártbeli alárendeltje – pedig csak ezt az álláspontot vette figyelembe.
 

Hirdetés