Az Európai Parlament asztalán az autonómia-petíció

A magyarul, románul és franciául olvasható petíció szövege mellé csatolták az eddigi aláírásokat.
Hirdetés

Az Autonomy for Transylvania Facebook-oldal által indított, Erdély autonómiáját kérő petíció szövegét elküldték az Európai Parlament petíciós bizottságának (a – számunkra – vicces rövidítésű PETI-nek). A háromnyelvű (román, magyar, francia) mellé csatolták az eddigi aláírásokat is.

Céljuk az erdélyi autonómiatörekvések európai visszhangjának erősítése, a történelmi régiók önrendelkezési jogának napirenden tartása – írja közleményében Fancsali Ernő, a petíció kezdeményezője. Épp ezért fordultak az Európai Unió legnagyobb legitimitású intézményéhez, a Parlamenthez. 

„Az Erdélyben összegyűjtött adók, jogtalanul Moldvát és Olténiát gazdagítják. Erdély Románia önrendelkezés nélküli kincsestára. Nekik nagyobb szükségük van ránk, mint nekünk rájuk. A régiónk képes lenne az önfenntartásra. Vannak erdőink, ásványvizeink, jelentős turisztikai potenciálunk, Romániában egyedülálló középkori városaink, több száz vár és kastély, egy egyetem, ami a multikulturalitásnak köszönhetően az élen van az ország egyetemei sorában. Ami a másé, az nem kell, de ami a miénk, azt nem adjuk!” – fogalmaznak a petíció szövegezői.
 
A petíciót egyébként elküldik Klaus Johannisnak, Románia új elnökének is, mihelyt beiktatják.
 
Az Autonomy for Transylvania Facebook-oldal tanúsága szerint a petíciót eddig 13 512 személy írta alá. Továbbra is lehet csatlakozni hozzá, ezen a linken.
 
Kép forrása: Autonomy for Transylvania Facebook-oldal

Hirdetés