Autonómiát Erdélynek és függetlenséget Skóciának!
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. szeptember 17. szerda, 19:48
Az erdélyi autonomista csoport villámcsődülete három villámképben.

A székelyföldi flashmobok után és a skót függetlenségi népszavazás előtt egy nappal villámcsődült az Autonomy for Transylvania. Ma délután hattól a kolozsvári Főtéren. Erdély-zászló nem lengett, csak a skót zászló képét és a Yes-t mutogattuk Matyinak.

Eljött három és fél szimpatizáns, két fotós és két dubányi csendőr. A tér mellett a biztonság kedvéért egy rendőrautó és egy mentőautó is parkolt, ha valaki az önrendelkezés gondolata miatt sürgős ellátásra szorult volna.
 
A Facebook-eseményen több mint hetvenen jelezték, hogy jönnek. Azért is mentem oda, hogy megismerkedjek személyesen Bethlen Gáborral, mert ő is jelezte, hogy tiszteletét teszi, aztán mégse bukkant fel. Vagy nem vettem észre a tömegben.
 
Független Skóciát!
 
Soós Sándor az EMNP-től, két duba a csendőrségtől és Fancsali Ernő, az Autonomy for Transylvania egyik alapítója.
 
Bő negyedórát üldögéltünk a római kori romokat fedő üveg mellett, közben odajött egy középkorú férfi érdeklődni. Gyorsan elmondta, hogy szerinte marhaság a skótok különválása, nem támogat semmilyen autonómiát és szeparatizmust és szélsőséget, majd történelmi fordulatot vett a beszélgetés. 
 
Miután hangot adott annak az álláspontjának, hogy a magyarok beolvasztották a szászokat, az Erdély autonómiájáért lobbizók vitakedve érezhetően alábbhagyott, és a bácsi is távozott.
 
Fancsali Ernő megköszöni a csendőröknek
 
Fancsali Ernő ezután megköszönte szépen a csendőröknek az asszisztenciát, hogy kéretlenül is biztosították a rendezvényt, akik mondták, hogy szívesen, és odébálltak. Mi is.
 
Skócia holnap szavaz arról, hogy legyen-e külön állam. Itt van minden, amit a vitáról tudni illik. Itt pedig egyetlen kattintással választ kapunk a leglényegesebb kérdésre: független-e már Skócia?

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4988
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.