Autonómiát Erdélynek és függetlenséget Skóciának!
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. szeptember 17. szerda, 19:48
Az erdélyi autonomista csoport villámcsődülete három villámképben.

A székelyföldi flashmobok után és a skót függetlenségi népszavazás előtt egy nappal villámcsődült az Autonomy for Transylvania. Ma délután hattól a kolozsvári Főtéren. Erdély-zászló nem lengett, csak a skót zászló képét és a Yes-t mutogattuk Matyinak.

Eljött három és fél szimpatizáns, két fotós és két dubányi csendőr. A tér mellett a biztonság kedvéért egy rendőrautó és egy mentőautó is parkolt, ha valaki az önrendelkezés gondolata miatt sürgős ellátásra szorult volna.
 
A Facebook-eseményen több mint hetvenen jelezték, hogy jönnek. Azért is mentem oda, hogy megismerkedjek személyesen Bethlen Gáborral, mert ő is jelezte, hogy tiszteletét teszi, aztán mégse bukkant fel. Vagy nem vettem észre a tömegben.
 
Független Skóciát!
 
Soós Sándor az EMNP-től, két duba a csendőrségtől és Fancsali Ernő, az Autonomy for Transylvania egyik alapítója.
 
Bő negyedórát üldögéltünk a római kori romokat fedő üveg mellett, közben odajött egy középkorú férfi érdeklődni. Gyorsan elmondta, hogy szerinte marhaság a skótok különválása, nem támogat semmilyen autonómiát és szeparatizmust és szélsőséget, majd történelmi fordulatot vett a beszélgetés. 
 
Miután hangot adott annak az álláspontjának, hogy a magyarok beolvasztották a szászokat, az Erdély autonómiájáért lobbizók vitakedve érezhetően alábbhagyott, és a bácsi is távozott.
 
Fancsali Ernő megköszöni a csendőröknek
 
Fancsali Ernő ezután megköszönte szépen a csendőröknek az asszisztenciát, hogy kéretlenül is biztosították a rendezvényt, akik mondták, hogy szívesen, és odébálltak. Mi is.
 
Skócia holnap szavaz arról, hogy legyen-e külön állam. Itt van minden, amit a vitáról tudni illik. Itt pedig egyetlen kattintással választ kapunk a leglényegesebb kérdésre: független-e már Skócia?

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4988
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.