Antena 3 nézői
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. augusztus 10. vasárnap, 19:16
Kolozsváron 30-40 ember vonult utcára, mert két napja hatékonyan sírnak az Antena 3 hírtelevízió munkatársai. Bukarestben több százan látogatták meg Băsescut.

Mintegy 30-40, jobbára nyugdíjas személyes tüntetett Kolozsvár Főterén vasárnap délután. Szlogenjeikben Traian Băsescu államfőt szidták, papírjaikon az Antena 3 hírtelevíziót éltették, miközben a Colours of Cluj fesztivál programjaként ingyen ölelést osztogató, lelkes fiatalok lepték meg az arra járókat.

Vidám Adhatok egy ölelést? kérdések és Mondjon le!, Băsescu, húzz el innen! skandálás keveredett egyedi mixbe a téren, miközben készítették elő a táncparkettet az esti társasági tánchoz, mások a növényekkel és könyvekkel dekorált raklapbútorokon pihentek, vagy éppen a colours betűkkel fotózkodtak.
 
Ingyen ölelés
 
Az Antena 3 egyik műsorvezetője, Mircea Badea hirdetette meg péntek este A szabadság sétájaként a mai tüntetéseket azzal, hogy vasárnap délután ő elmegy sétálni az államelnöki hivatal, a Cotroceni palota elé, és nem hív ugyan tüntetésre, de bárkit szívesen lát. 
 
Egyes források szerint kétezer, a csendőrség szerint 800, főleg nyugdíjas személy ment ki Bukarestben "sétálni". Néhányan közülük agresszívan léptek fel a B1 tévé tudósítójával szemben, mert a csatornát Băsescu-pártinak tartják.
 
Az Antena 3 azért vitte az utcára az embereket, mert pénteken jogerős döntés született az alapító-tulajdonos, Dan Voiculescu évek óta húzódó perében. A politikus-üzletembert tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság, mert illegálisan, a valós értékénél 75-ször olcsóbban szerezte meg az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) egyik, Bukarest melletti 3,5 hektáros telkét. A privatizációval így 6 millió eurós kárt okozott az államnak.
 
Dan Voiculescu Románia egyik leggazdagabb embere, családjának vagyonát 120 millió euróra becsülik, a Forbes tavalyi 500-as romániai listáján a 24. helyen szerepel. A politikusról évekkel ezelőtt megállapította a bíróság, hogy együttműködött a Szekuritátéval.
 
Antena 3 támogatói
 
A mostani ítélet részeként a bíróság elrendelte az Antena tévécsatornák székhelyéül szolgáló ingatlan elkobzását, azóta az Antena 3 hírtévé Elkobzott csatorna felirattal sugároz, az ítéletet pedig következetesen politikai indíttatású visszaélésnek és a sajtószabadság elleni támadásnak minősíti. Azzal együtt, hogy Victor Ponta kormányfő személyesen biztosította a csatorna munkatársait, hogy nem veszítik el a munkájukat.
 
Az internet népe péntek óta röhög azon, hogy akkor este milyen nagyszabású műsorban és milyen színesen sajnáltatták magukat az Antena 3 műsorkészítői.
 
Az Antena 3 az egyik legpopulistább és legkövetkezetesebben elfogult sajtóorgánum Romániában. Évek óta azt hirdeti, hogy Băsescu az ország legnagyobb kártevője, ő maga pedig a sajtószabadság egyetlen igaz letéteményese.
 
Úgy tűnik, ezt csak folyamatosan ismételni kell: a tévé műsorvezetői sokakat meggyőztek azok közül, akik nap mint nap velük töltik az estéjüket.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4390
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.