Antena 3 nézői
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. augusztus 10. vasárnap, 19:16
Kolozsváron 30-40 ember vonult utcára, mert két napja hatékonyan sírnak az Antena 3 hírtelevízió munkatársai. Bukarestben több százan látogatták meg Băsescut.

Mintegy 30-40, jobbára nyugdíjas személyes tüntetett Kolozsvár Főterén vasárnap délután. Szlogenjeikben Traian Băsescu államfőt szidták, papírjaikon az Antena 3 hírtelevíziót éltették, miközben a Colours of Cluj fesztivál programjaként ingyen ölelést osztogató, lelkes fiatalok lepték meg az arra járókat.

Vidám Adhatok egy ölelést? kérdések és Mondjon le!, Băsescu, húzz el innen! skandálás keveredett egyedi mixbe a téren, miközben készítették elő a táncparkettet az esti társasági tánchoz, mások a növényekkel és könyvekkel dekorált raklapbútorokon pihentek, vagy éppen a colours betűkkel fotózkodtak.
 
Ingyen ölelés
 
Az Antena 3 egyik műsorvezetője, Mircea Badea hirdetette meg péntek este A szabadság sétájaként a mai tüntetéseket azzal, hogy vasárnap délután ő elmegy sétálni az államelnöki hivatal, a Cotroceni palota elé, és nem hív ugyan tüntetésre, de bárkit szívesen lát. 
 
Egyes források szerint kétezer, a csendőrség szerint 800, főleg nyugdíjas személy ment ki Bukarestben "sétálni". Néhányan közülük agresszívan léptek fel a B1 tévé tudósítójával szemben, mert a csatornát Băsescu-pártinak tartják.
 
Az Antena 3 azért vitte az utcára az embereket, mert pénteken jogerős döntés született az alapító-tulajdonos, Dan Voiculescu évek óta húzódó perében. A politikus-üzletembert tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság, mert illegálisan, a valós értékénél 75-ször olcsóbban szerezte meg az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) egyik, Bukarest melletti 3,5 hektáros telkét. A privatizációval így 6 millió eurós kárt okozott az államnak.
 
Dan Voiculescu Románia egyik leggazdagabb embere, családjának vagyonát 120 millió euróra becsülik, a Forbes tavalyi 500-as romániai listáján a 24. helyen szerepel. A politikusról évekkel ezelőtt megállapította a bíróság, hogy együttműködött a Szekuritátéval.
 
Antena 3 támogatói
 
A mostani ítélet részeként a bíróság elrendelte az Antena tévécsatornák székhelyéül szolgáló ingatlan elkobzását, azóta az Antena 3 hírtévé Elkobzott csatorna felirattal sugároz, az ítéletet pedig következetesen politikai indíttatású visszaélésnek és a sajtószabadság elleni támadásnak minősíti. Azzal együtt, hogy Victor Ponta kormányfő személyesen biztosította a csatorna munkatársait, hogy nem veszítik el a munkájukat.
 
Az internet népe péntek óta röhög azon, hogy akkor este milyen nagyszabású műsorban és milyen színesen sajnáltatták magukat az Antena 3 műsorkészítői.
 
Az Antena 3 az egyik legpopulistább és legkövetkezetesebben elfogult sajtóorgánum Romániában. Évek óta azt hirdeti, hogy Băsescu az ország legnagyobb kártevője, ő maga pedig a sajtószabadság egyetlen igaz letéteményese.
 
Úgy tűnik, ezt csak folyamatosan ismételni kell: a tévé műsorvezetői sokakat meggyőztek azok közül, akik nap mint nap velük töltik az estéjüket.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4390
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.