Szerző: Tőkés László
2014. február 15. szombat, 19:32
Az egyeduralmi időkre emlékeztető Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem hajlandó egy olyan széles körű összefogásban gondolkodni, mint 2009-ben. Inkább a párt érdekeit tartja szem előtt.

Mikor várható, és mitől függ az EP-választáson való indulásáról hozott döntése? 

Sosem éreztem magam pártpolitikusnak, és már irtózom attól a sok mocsoktól, amiben részem volt akarva-akaratlanul az elmúlt két és fél évtizedben. Erőteljes alulról jövő elvárásoknak tettem eleget, amikor európai parlamenti politizálásra adtam a fejem, most is attól teszem függővé az indulásomat, hogy van-e igény rá, és kialakul-e olyan politikai összefogás, amelynek szellemében folytathatom az EP-képviselőséget. Különösebben nem töröm magam érte, több lehetséges út létezik. Eddig felvetődött az egyéni képviselőség, a romániai és a magyarországi listán való indulás is, mindegyiknek van előnye és hátránya is. Nem akarok elébe menni a dolgoknak, rövidesen el kell dőlnie, hogy mi fog történni. 
 
Milyen támogatásra számíthat Brüsszelben az autonómia ügye?
 
Nem is nagyon tudnak róla, hogy mi autonómiát akarnánk. Nem népszerű dolog a kisebbségi kérdés már önmagában sem, hát még, ha valamely komoly politikai cél mellé kell odaállítani a EP-ben az egyes tagországokat. Mondhatni, hogy Trianon óta nagy tehertétel az Európát újra felosztó hatalmak számára a nemzetiségi kérdés, s általában negligálják is. Ezt az érdektelenséget kell legyőznünk, áttörésre van szükség a kisebbségi kérdésben. Magyarország és a külhoni nemzeti közösségek egységes fellépése pótolhatatlan előfeltétele a hatékony autonómiapolitikának.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/587
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.