Szerző: Székedi Ferenc
2014. február 11. kedd, 07:56
Akár tetszik ez bizonyos hazai csoportosulásoknak, akár nem, Romániában és külföldön, nemzetközi intézmények előtt, a romániai magyarság egyetlen legitim, tehát jogállamilag hitelesített képviselője az RMDSZ.

Az egyik székelyföldi megyei lap eszmefuttatása nyomán a világhálós visszhangozók (fórumozók, hogy a kellő fogalmat használjam) közül nagyon sokan most igyekeznek ráhúzni a vizes lepedőt az RMDSZ-re vagy egyes vezetőségi tagjaira, hogy azért hoztak létre bizottságot a székelyföldi területi autonómia működési keretének a kidolgozására, mert megint csak a végletekig szeretnének elhúzni, elnapolni valamit, hogy ne legyen belőle semmi.

Ez az állítás hamis. Egy jogi fogalomrendszerre, jelenleg használatos jogi környezetre támaszkodó parlamenti beadvány nem egy kisebb-nagyobb tömegek előtt megtartott lelkes szónoklat papírra vetett változata, hanem olyan logikai szerkezet, amelyet bármiféle törvényhozási vitában érvekkel meg lehet védeni és amelynek érvényesüléséért ugyanígy küzdeni.

Akár tetszik ez bizonyos hazai csoportosulásoknak, akár nem, Romániában és külföldön, nemzetközi intézmények előtt, a romániai magyarság egyetlen legitim, tehát jogállamilag hitelesített képviselője az RMDSZ. Amely nem engedheti meg magának, hogy olyan fércmunkát tegyen le a parlament asztalára, amely egyetlen kézmozdulattal félresöpörhető. Ezért célravezetőbb, ha minden mondat és akár minden kötőszó lehetséges értelmezésén százszor és ezerszer elgondolkodnak, semminthogy valamiféle olyan, más és más valóságkörnyezetben fogant törvénycikkelyeket ollózzanak össze, amelyekkel néhányan már megpróbálkoztak, a siker legkisebb esélye nélkül."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/439
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.