Parlamenti cirkusz AUR-módra – szerdai hírmix

Egy civilben utazó rendőr leplezett le egy rendőrben utazó civilt - a tettes internetről rendelt hamis igazolvánnyal és jelvénnyel akart nyomulni, de lebukott. Kolozsváron egyre többször láthatunk rókákat, ezért vigyázzunk velük.

Hirdetés

 

Rókák a szomszédban

Nem csak medvés „jelenésektől” hangos a közvélemény a fél országban: rókák is megjelentek a közvetlen környezetünkben immár. A róka azért nem olyan ritka látvány – látni őket falvak mellett, erdőn-mezőn nem ritka jelenség.

Azonban Kolozsvár lakónegyedeiben is egyre gyakrabban bukkannak fel. A környéken elszaporodott rókák legutóbb a városban a Mărăști és Bună Ziua negyedekben tűntek fel a járókelők beszámolói alapján, akik aggódnak amiatt, hogy a vadállatok veszettséget és más parazitákat terjeszthetnek át a háziállatokra. Az emberek a polgármesteri hivatal közbelépését szorgalmazzák, a vadállatmentő specialisták azonban felhívják a figyelmet, hogy sajnos egyre gyakrabban fogunk találkozni a jelenséggel.

A róka viszonylag kis termetű ragadozó, 10 kg-nál nem nehezebb testtömegű – sosem támad nála sokkal nagyobb testű élőlényre, illetve igen könnyedén el lehet ijeszteni. A rókák egyre gyakoribb városi felbukkanásának okai, hogy egyre kevesebb a kóbor kutyák száma a települések utcáin – ezek távol tarthatták őket jelenlétükkel. A könnyen hozzáférhető táplálékforrások – például kinn hagyott szemét, illetve kint élő macskák számára otthagyott étel – is bevonzza őket, valamint az, hogy egyre több lakónegyed épül és terjeszkedik a városok szélén, ami a rókák természetes élőhelyét is kiszorítja. Bár a rókára egész évben lehet vadászni a vadászati és vadvédelmi törvény szerint (407/2006), mivel a városok peremén szokták őket becserkészni, ezért beljebb menekülhetnek. Ha rókát látnak a szabadban városi környezetben, semmiképp se etessék vagy közelítsék meg!

 

Good cop, bad cop

Krassó-Szörény megyei, bűnügyi filmbe illő sztori a la balkan style: egy saját autójával közlekedő, szolgálati idején kívüli rendőr leleplezett egy civilt, aki rendőrnek adta ki magát hamis jelvénnyel és igazolvánnyal.

A resicabányai rendőr éppen Brezovia irányába tartott a családja társaságában, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyik jármű folyamatos fékezős-hajtós menőverekkel akadályozza a forgalmat, sofőrje pedig agresszív magatartást mutat vezetés közben. Egy alkalommal, több hirtelen fékezés és gyorsítás után a mögötte haladó autó megelőzte őt, megállt a sáv közepén, elállta az útját – aztán két férfi szállt ki az autóból, akik közül az egyikük egy másik megye rendőrének adta ki magát, jelvényt és igazolványt felmutatva, amelyről a román rendőrség felismerhető markerei azonban hiányoztak.

Jórendőrünk azonnal értesítette kollégáit: a Bocșa 5. számú vidéki rendőrségi szakasz rendőrei által elvégzett utólagos ellenőrzésekből kiderült, hogy a magát hamisan rendőrnek kiadó férfi egy 35 éves Doclin községből származó férfi volt, a bemutatott jelvényt és személyi igazolványt tartalmazó tárcát pedig az interneten vásárolta.

Rosszrendőrünktől, a civil imperszonátortól először is – várható volt – 30 napra elvették a jogosítványát azért, mert agresszíven viselkedett autóvezetés közben, azonkívül bűnügyi dossziét is nyitottak annak ügyében, hogy hivatalos személynek tettette magát.

 

George Simion leszekustörpézte a képviselőház elnökét

Hirdetés

Az AUR-vezérnek nem tetszik, hogy Marcel Ciolacu PSD-vezér miniszterelnök össze akarja vonni a helyhatósági választásokat az europarlamentáris választásokkal, ezért úgy döntött, hogy tüntetni megy a PSD parlamenti gyűlésére. Meg is tette sok más képviselőtársával együtt – ahogy megszokhattuk, a la balkan style: nyomtatott, feliratos papírokkal „béduvadtak” a szociáldemokraták gyűlésének kellős közepére, hogy a megaválasztási év stratégiai megbeszélését megzavarja.

Simion úr belekötött a képviselőház ideiglenes elnökével, Alfred Simonis-szal is, akit „szekurista törpének” nevezett, az meg erre kiküldte a teremből. Hogy mi foroghatott a fejében az AUR-vezérnek szinapszisok helyett, nem tudjuk: annyit viszont tudunk, hogy Ciolacunak a kamara szerveréről ellopott személyi igazolvány-másolatát is magával vitte, hogy odalengesse az orra elé, választási összevonás elleni tüntetés alibijével.

Miután az őrök kidobták az őrjöngőket a megbeszélésről, azok bepróbálkoztak a PNL gyűlésére is, ám azok megneszelték a korábbi botrányt, ezért zárt ajtókkal „várták” őket.

 

 

 

 

Hirdetés