Fotó forrása: Călin Matieș Facebook-oldala

Nem bírta ki az egyik PSD-s szenátor, hogy ne tegye oda Avram Iancu képét a frissen leleplezett Bethlen Gábor-szobor elé (VIDEÓval)

Ehhez pofa kell: a Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében zajló ünnepséget találta a legalkalmasabb pillanatnak arra, hogy szobrot követeljen Avram Iancunak.

Hirdetés

A Magyar Református Egység Napját ünnepli az erdélyi magyarság Gyulafehérváron, melynek egyik fénypontjaként Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében leleplezték Bethlen Gábor egész alakos szobrát az arra legméltóbb helyszínen, a várban.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész impozáns alkotása olyan tekintélyt parancsolóan ábrázolja Erdély nagy fejedelmét, hogy meg tudjuk érteni, egyeseknek rögtön az jutott eszébe, hogy Avram Iancunak is kellene egy hasonló – ha nem nagyobb – szobor a gyulafehérvári várban.


A szobor leleplezése után a PSD egyik szenátora, Călin Matieș talpig népviseletbe öltözve lépett oda Novák Katalinhoz, akinek először egy virágot és egy román színű kokárdát nyújtott át. Állítólag az is elhangzott, hogy Erdély román föld volt és mindig is az marad.

Hirdetés

Matieș meg sem hallgatta, mit mond az államfő arról, hogy reméli, a két nép békében élhet Erdélyben, előkapott egy Avram Iancut ábrázoló képet, és Bethlen Gábor szobra elé helyezte. A jelen lévő gyulafehérvári polgármesternek felrótta, hogy 150 évvel Avram Iancu halála után a román nemzet hősének kellene szobrot állítani.

Az incidens nem zavarta túl sokáig az ünnepséget, a provokáció tehát nem érte el a célját, attól még bunkó sértésnek minősül.

Hirdetés