Ha ön beoltott, nem kell karanténba vonulnia, ha külföldről tér haza. A gyerekének viszont…

Meglehetősen bonyolultak a vesztegzárszabályok. De talán egyszerűsödnek.

Hirdetés

A koronavírus-járvány alaposan felfordította mindenki életét, és bár az oltások megjelenése és tömeges alkalmazása már felvillantotta a normalitás visszatértének esélyét, azért még mindig meglehetősen bonyolult a világ.

Különösen igaz ez a külföldi utazásokra, amelyeket most valamelyest ismét könnyebbé tesznek az oltások – de csak valamelyest. És nem minden esetben.

Itt van például a kisgyerekes szülők helyzete, akik külföldi útról térnek haza családjukkal együtt.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint abban az esetben, ha beoltottak, akkor sem kell karanténba vonulniuk, ha olyan országból érnek haza, amely a járványügyi szempontból kockázatosnak minősül.

Igen ám, de ha 16 éven aluli gyerekük is velük utazik, neki már nincs ekkora szerencséje: rá bizony karantén vár.

Ezt Adriana Pistol, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Megfigyelésével Foglalkozó Központjának vezetője közölte.

Mint elmondta, a karantént egy negatív koronavírus-teszttel ki lehet váltani.

Ez azonban csak a 3 évnél idősebb gyerekekre érvényes, ugyanis rajtuk végezhető jelenleg koronavírus-teszt.

Hirdetés

A 3 éven aluli gyerekek esetében viszont egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mi a helyzet, vagyis marad az idegeskedés és a bizonytalanság.

Ugyanakkor legalább a 12 és 16 év közötti gyerekek esetében már dereng a fény az alagút végén, az Európai gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis a várakozások szerint még május vége előtt jóváhagyja a Pfizer vakcinájának alkalmazását ezen korosztály számára, így ők hamarosan ebből a szempontból a felnőttekkel egy kategóriába kerülhetnek.

A 16 éven felüli fiatalok esetében pedig már engedélyezett az oltás, már jó 50 ezren be is oltatták magukat.

A sárga besorolású, tehát viszonylag kevésbé fertőzött országból érkezők

elkerülik a karantént, ha beoltottak, vagy fel tudnak mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet.

A súlyosabb fertőzöttségű, vörös besorolású országokból érkezőkre viszont mindenképpen karantén vár, ha nem beoltottak: 14 napos vesztegzárba kerülnek, ha azonban közben PCR-tesztet végeztetnek magukon, és az negatív, már a 10. napon elhagyhatják a karantént.

Hirdetés