Egészségügyi illetékesek: nem kell aggódni a majomhimlő miatt, de azért az óvatosság nem árt

Az Európában is terjedő új vírus kapcsán tájékoztat az egészségügyi tárca és a koronavírus elleni oltási kampány oldala.

Hirdetés

Az elmúlt napokban egy afrikai eredetű vírus, a majomhimlő terjedéséről számoltak be több európai országból is, és bár nálunk még nem jelentettek fertőzést, az egészségügy-minisztérium és a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló testület úgy döntött, képbe helyezi az embereket a témában.

Az egészségügyi tárca vasárnap tájékoztatót adott ki a témában.

Eszerint Románia területén még egyetlen majomhimlő-esetet sem észleltek. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) átvéve figyelmeztet: bárki, aki kapcsolatba került egy majomhimlős személlyel, megfertőződhet.

Ugyanakkor a vírus nem fertőz könnyen, ahhoz közeli kontaktus szükséges.

A tünetek lehetnek gyengék és erősek is, az egyik legfontosabb tünet a kiütés. Ezért

ha valaki szokatlan, hólyagos kiütéseket észlel a testén, forduljon orvoshoz,

hogy felkutathassák a kontaktjait.

A fertőzés megakadályozása érdekében a koronavírushoz hasonlóan a gyakori, szappanos kézmosást és az alkoholos fertőtlenítő használatát javasolják.

Az oltási kampány fejleményeiről beszámoló közösségi oldalán a kampányt koordináló testület egy, az Egyesült Államokban, a Pittsburghi Egyetem mikrobiológiai és molekuláris biológiai tanszékén dolgozó román orvost, dr. Cristian Apetreit idézi, aki szerint nem kell aggódni az új járvány miatt.

Az elmúlt években Afrikában több ezer fertőzöttet találtak, és elmondható, hogy

a majomhimlő messze nem annyira fertőző, mint a himlő vagy a koronavírus.

Hirdetés

Mindazonáltal természetesen nem árt az óvatosság, hiszen jórészt a testnedvek – tüsszentés vagy köhögés esetén a nyál – révén emberről emberre is átterjedhet.

A halálozási arány viszonylag alacsony, 3-6 százalékos, a fertőzőképessége pedig nem vészesen nagy: egy fertőzött 0,32 másik embernek adhatja át a vírust, vagyis nem jelent súlyos problémát.

Mindazonáltal megjelenhetnek gócok.

Már csak azért is, mert nem is annyira a majmok terjesztik, hanem inkább a rágcsálók. Vagyis olyan környezetben, ahol az emberek közelében sok a patkány, felütheti a fejét a járvány.

A lényeg: pánikra semmi ok, de azért nem árt az óvatosság.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a kiütések, a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen, de személyes érintkezés során elsősorban testnedvek, köztük a nyál útján terjedő majomhimlő vírusának nincs ellenszere. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak a csak ritkán halálos majomhimlő ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a nyugati országokban az esetek többségét férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiak esetében észlelték. A WHO kutatja a vírus átadásának lehetséges módjait.

Az elmúlt napokban majomhimlős eseteket jelentettek egyebek között az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, Franciaországból, valamint az Egyesült Államokból és Kanadából is.

A WHO szerint világszerte mintegy nyolcvan fertőzöttet és megközelítőleg ötven gyanús esetet jelentettek tizenegy országból.

Hirdetés