Van olyan nyugdíjas, aki még akkor is 15 ezer lejt kapna, ha elvennék a nyugdíja 90 százalékát

Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
Hirdetés

Miközben a kormány nem győzi ismételni, hogy a költségvetésben megvan a pénz az összes beígért bér- és nyugdíjemelésre, a kormánypárti illetékesek megnyilvánulásai alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez a legkevésbé sem igaz.

Most például olyan törvénytervezetet dolgozott ki egy kormánypárti honatya, Liviu Pop szenátor, volt oktatási miniszter, amely keményen megadóztatná a különleges nyugdíjakat – konkrétan 90 százalékos „szolidaritási adót” vetne ki a összegek azon részére, amely meghaladja a 10 000 lejt. A 10 000 lejig terjedő összegre pedig 10 százalékos sarcot vetne ki.

Az indoklás szerint óriási különbség van az egyszerű állami nyugdíjak – amelyek átlagos összege csupán havi 1150 lej – és a különleges nyugdíjak között. Ezek akár csillagászati összegűek is lehetnek: van például egy olyan nyugdíjas Romániában – egy volt bíró vagy ügyész –, aki 73 890 lej nyugdíjat kap havonta. (Gyanítjuk, hogy nem a postás kézbesíti számára).

A hatalmas különbség megszüntetését már csak a normalitás is indokolná – áll a tervezetben. Szerintünk persze inkább arról van szó, hogy vészesen ürül az államkassza, de azzal tényleg egyetértünk, hogy hatalmas a méltánytalanság a nyugdíjrendszerben.

Korábban már Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is fölvetette, hogy szolidaritási adót kell kivetni a 10 000 lej fölötti nyugdíjakra.

Romániában jelenleg 9800 nyugdíj haladja meg az 5000 lejt, nagy részük pedig 10 ezer lejnél is magasabb. A kedvezményezettek közt olyanok vannak, mint a volt bírák és ügyészek, a polgári légi közlekedés korábbi alkalmazottai, valamint a számvevőszék volt munkatársai.

Hirdetés

Amennyiben tehát az említett luxusnyugdíjas nyugdíjának 10 000 lejt meghaladó hányadára kivetnék a 90 százalékos adót, akkor „csupán” 15 389 leje maradna havonta.

Az indoklás szerint ha átlagosan 20-30 000 lejes összegre korlátoznák a különleges nyugdíjak összegét, az még mindig decens életet biztosítana az érintettek számára, hiszen ez az összeg a svájci, norvégiai vagy luxemburgi bruttó átlagjövedelemnek felel meg. 

Ezzel nehéz vitába szállni.

 

Hirdetés