Terroristáktól ellesett módszerekkel tartotta rettegésben Európát egy román bűnbanda

Egyedi módon robbantott bankokat a társaság.
Hirdetés

Nem mindennapi módját választotta a rablásnak egy román bűnbanda Spanyolországban, a bankrobbantáshoz terroristák által alkalmazott robbanóanyagot használt. Ez volt az első alkalom, hogy a Sátán anyja néven is emlegetett robbanóanyagot nem terrorista akciókhoz használták Európában.

Ez is lett a vesztük, ugyanis a hatóságok arra figyeltek fel, hogy a robbanóanyag – melyet először tavaly októberben egy Valencia tartománybeli kisváros bankfiókjának kirablásához használtak a románok – tetemes kárt okoz, gyakorlatilag a teljes létesítmény a földdel lett egyenlő.

Fotó: Ștrilieprotv.ro

A bűnbanda nem elégedett meg az itt szerzett 15 ezer eurós haszonnal, újabb bankfiókok következtek és a robbanóanyagról egyből kiderült, hogy ismét ők voltak az elkövetők. Így a spanyol rendőrség a francia és olasz hatóságokkal szövetkezve eredt a nyomukba.

Hirdetés

A gyanú egy román férfira és nőre terelődött, akik bár nem volt keresetük, nagy lábon éltek – villában laktak, több gépkocsit is használtak – Ciudad Real városában, ez szúrt szemet a hatóságoknak. A párnak segítői is voltak, a madridi hatóságok januárban két román állampolgárt kapcsoltak le, egyikükről kiderült, hogy házi készítésű robbanóanyagok szakértője.

A rendőri akciónak a román banda felszámolásán túl is nagy haszna lehet: ennek tagjaitól sikerült lefoglalni első ízben a Sátán anyja nevű veszélyes robbanóanyagot, amit az iszlám dzsihadisták is használnak terrorakcióikhoz.

Hirdetés