Londoni terror: legalább hat halálos áldozat és 30 sebesült

A biztonsági szolgálatok emberei lelőtték a három feltételezett elkövetőt.
Hirdetés

Frissítés: a Scotland Yard közleménye szerint a szombat esti merényletek kivizsgálása nagy erőkkel folyik. A vizsgálat során a terrorellenes igazgatóság és a fővárosi rendőrség egységei 12 személyt tartóztattak le a London Bridge környékén lezajlott támadások kapcsán.

„A terrortámadások az iszlám elfajzását jelentik, amely egy új ideológia részét képezi. Ezen ideológia legyőzése korunk egyik legnagyobb kihívása”, jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök a merényletek utáni első beszéde során. „Nagy-Britanniában túl nagy a tolerancia a szélsőséggel szemben, amit az ország nem engedhet meg magának. Az elég valóban azt jelenti, hogy elég.”

Ami a június 8-ra tervezett parlamenti választásokat illeti, a brit miniszterelnök kijelentette: nem halasztják el a választásokat, minden a tervek szerint zajlik majd.

Frissítés: A londoni rendőrség bejelentése szerint a brit főváros központjában szombat este lezajlott merénylet halálos áldozatainak száma hétre növekedett. „Sajnos igaz, hét személy hunyt el a támadások során”, jelentette be Cressida Dick, a londoni rendőrség vezetője. A London Bridge környékén elkövetett merényletek után összesen 48 személyt szállítottak a brit főváros öt különböző kórházába.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint nincsenek román állampolgárok az áldozatok között, de a román külügy bejelentette: Románia londoni nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll a brit hatóságokkal, az áldozatok azonosságára vonatkozó további adatok megszerzése ügyében, továbbá készen áll arra, hogy a hozzá forduló személyeknek segítséget nyújtson.

Szombat este, londoni idő szerint fél tizenegykor egy furgont vezető tettes belehajtott az arra sétáló járókelőkbe a London Bridge környékén. Az első támadást követően a sofőr és két tettestársa kiszálltak a járműből és véletlenszerűen embereket támadtak meg az utcákon és a környező éttermekben, késeket használva. Hat személyt gyilkoltak meg, további 30 személy pedig megsebesült a támadások során.

A biztonsági szolgálatok emberei lelőtték a terrortámadás feltételezett elkövetőit, a Borough Market környékén. Feltehetően iszlamista harcosokról van szó.

Hirdetés

„Sajnálatos módon, a három lelőtt elkövetőn kívül hat személy életét vesztette”, nyilatkozta a Scotland Yard terrorellenes igazgatóságának vezetője, Mark Rowley. Az információk szerint az elkövető robbanó mellényre emlékeztető ruházatot viseltek, ám ezekről utóbb kiderült, nem voltak valódiak.

A hatóságok által terrortámadásnak minősített merényletek az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választások előtt néhány nappal következtek be, továbbá alig két héttel azután, hogy egy öngyilkos terrorista 22 személyt megölt és több tucatnyit megsebesített, az amerikai Ariana Grande énekesnő manchesteri koncertjén. A nagy brit pártok egyelőre felfüggesztették a választási kampányt. Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.

„A londoni incidensek valószínűleg terrorista merényletek. A vizsgálat gyors ütemben folyik, a magam részéről együtt érzek a szörnyű események áldozataival”, jelentette be Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke szombat éjjel. A miniszterelnök sürgős gyűlést hívott össze vasárnap reggelre, a szaktárcák és a biztonsági szolgálatok vezetőivel.

A londoni mentőszolgálat illetékesei szerint legalább 20 személyt kellett kórházba szállítani. „Sürgősségi állapotot hirdettünk, és folytatjuk az együttműködést az egyéb sürgősségi szolgálatokkal”, áll a londoni mentőszolgálat közleményében.

Hirdetés