Minősíthetetlenül bánt Ilie Năstase a magyar származású brit teniszezőnővel

Konta Johanna sírva hagyta el a pályát, miután a román teniszcsillag őt és edzőjét is lekurvázta.
Hirdetés

Botrányosra sikeredett a Románia–Nagy-Britannia teniszmérkőzés a Fed-kupa II. világcsoportjában. A Mamaián zajló párharc első mérkőzésén Simona Halep 6-4, 6-1 arányban győzött Heather Watson ellen, a második mérkőzést Sorana Cîrstea 2-6, 3-6 arányban elveszítette Johanna Kontával szemben.

A magyar származású, brit színekben játszó Konta Johanna 35 perc alatt 2-6-ra megnyerte az első szettet. A másodikban Cîrstea 1-0-ra és 2-1-re is vezetett, amikor a román csapat kapitánya, Ilie Năstase szóváltásba keveredett a székbíróval. A román teniszcsillag a páyára sietett, ahol kiosztott mindenkit. „Mi a kibaszott bajod van?” – kérdezte többször is a bírót, majd Kontát és a brit kapitányt, Anne Keothavongot is „hülye kurvának” nevezte.

A vitába beleszólt a verseny főbírója is, Năstasét előbb a lelátóra ültették, majd kiküldték a teremből. Cîrstea megnyerte Konta adogatását, de a svájci székbíró a közönség sportszerűtlen magatartása miatt megszakította a mérkőzést. Konta sírni kezdett, a közönséget Simona Halep próbálta visszafogni, a román csapatot akár ki is zárhatták volna a versenyből.

A mérkőzés 3-1-ről folytatódott, Konta zsinórban nyert öt játékot és 3-6-tal vitte a játszmát.

Vasárnap a Halep–Konta, Begu–Watson párharccal folytatódik a mérkőzés. Vasárnap délután pedig a Monica Niculescu/Sorana Cîrstea–Laura Robson/Jocelyn Rae párossal fejeződik be a meccs. Azon viszont Ilie Năstase már nem vehet részt, mivel a nemzetközi szövetség (ITF) fegyelmi vizsgálatot indított a történtek miatt a román kapitány ellen, és visszavonta az akkreditációját.

Năstase nem először viselkedik elképesztően tahó módon, záros határidőn belül. Amikor pénteken egy újságíró Simona Halepet kérdezte Serena Williams születendő babájáról, Năstase közbevágott: „Várjuk meg, milyen lesz a színe. Talán olyan, mint a tejcsoki?” – utalt ezzel arra, hogy a fekete teniszezőnő vőlegénye fehér. Szombaton reggel pedig rátámadt arra az újságírónőre, aki megírta, hogy mit mondott.

Hirdetés