Nem fogja kitalálni, ki nyerné most az elnökválasztást…

Nevezhetjük a gondolatkísérletet így is: Elnök úr a múltból. És nem, nem Vitéz Mihály a nyerő!
Hirdetés

A CSCI közvélemény-kutató intézet munkatársai gondoltak egyet és megvizsgálták, melyik hajdan élt uralkodót választanák meg a román állampolgárok, ha történetesen – afféle új zrínyiászokként – feltámadnának halottaikból és rögvest az a különös ötletük születne, hogy indulnak az elnökválasztáson. Mielőtt még bárki arra gondolna, hogy milyen badarságokra költik az illetékesek az intézményi pénzeket, megjegyezzük, hogy a kutatásnak komoly tudományos alapja van: nevezetesen, hogy milyen kép él Románia polgárainak fejében az ideális államelnök személyét illetően.

És akkor, a versenyzők: Constantin Brâncoveanul, Alexandru Ioan Cuza, Decebal, Nagy István (Ștefan cel Mare), Vlad Țepeș, Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) és Tudor Vladimirescu.

A felmérést február elseje és negyedike között elvégezték és 1096 polgárt kérdeztek meg. A magyar szavazókat külön csoportba tették, és RMDSZ-szavazóknak nevezeték el őket. Az eredmény pedig a következő:

A versenyt toronymagasan Vlad Țepeș nyerte, 35%-os szavazati aránnyal. Ezek szerint a román polgárok erős kezű és nagyon is szigorú elnököt kívánnak maguknak. (A karóba húzás talán mégis mellőzhető lenne.) A második befutó a fejedelemség-egyesítő Alexandru Ioan Cuza, 21%-kal. (Megjegyzendő, hogy a felmérés eredményei szerint a fess uralkodóra főleg nők szavaznának.) A dobogó harmadik fokát Nagy István foglalja el 18%-kal. (talán azért, mert róla születtek a legszebb irodalmi alkotások, amikkel a szavazók nebuló korukban a tankönyvekben találkozhattak.) Érdekes, hogy a legnagyobb román országegyesítőként évtizedeken át nyomatott Vitéz Mihály alig 9%-ot szerzett a felmérés során, Decebal, a nagy dák pedig gyakorlatilag labdába se rúgna. A grafikonokat itt tanulmányozhatja.

Hát így állunk. Illetve állnánk, ha váratlanul előbukkannának az ősködből az említett uralkodók. Mindenesetre, Klaus Johannis elnöknek nem ártana kicsit tanulmányoznia a győztes Vlad Țepeș vezéri profilját.

Hirdetés