EurActiv: Ponta a karibi-térségben luxushajókázik

Jól megérdemelt évi pihenőszabadságát tölti a miniszterelnök.
Hirdetés

Egy miniszterelnöknek egy egész ország terhei nyomják a vállát, ezért megérdemli, hogy különösen hosszú, tartalmas és egzotikus legyen a szabadsága. Pláne akkor, ha még a korrupcióellenes ügyészség is bűnvádi eljárást indított ellene.

Közismert tény, hogy Victor Ponta román miniszterelnök egy ideje pihenőszabadságát tölti. Az EurActiv szerint pedig nem kispályázik: a lírai nevű Oasis of the Seas luxushajó fedélzetén egyhetes karibi túrán piheni ki a kormányzás és az ügyészségi kihallgatások okozta idegkimerültséget.

Az EurActiv szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy látták, amint Ponta augusztus elsején a floridai Fort Lauderdale Everglades nevű kikötőjében felszállt a Royal Caribbean luxus óceánjárójára, amely az egyik legnagyobb ilyen hajó, és gyakran úszó városként is emlegetik.

Az Oasis of the Seas nagyobb, mint az amerikai haditengerészet bármelyik repülőgép-hordozója, és majdnem másfélszer akkora, mint az eddigi legnagyobb utasszállító hajó: a teljes hossza 360 méter, a tömege 225 ezer tonna. 60 méter széles, és a víz alatt 22 méterre nyúlik. A világ leghíresebb hajómotorgyártója, a finn Wärtsilä hat dízelhajtóműve (három 18590, és három 24780 lóerős) adja a 22,6 csomós, vagyis óránként 42 kilométeres végsebességét, plusz négy, egyenként 7380 lóerős motor segít még a finomabb manővereknél dokkoláskor.

Hirdetés

A hajó a méreteinél fogva egyszerűen nem fér be a kisebb kikötőkbe. Haitin ezért maga a hajó tulajdonosa építtetett egy új dokkot, míg Jamaikában a kormány az Oasis miatt bővítette ki a sziget legnagyobb kikötőjét. A hajó egyébként kizárólag a Karib-tengeren fog közlekedni, 4-9 napos körutakat terveznek, floridai indulással és érkezéssel, és trópusi szigetek érintésével.

A 16 emeletes hajó kabinjaiban (a legnagyobb és legdrágább lakosztályok 150 négyzetméteresek, plusz a víz fölé kinyúló, 80 négyzetméteres erkély) összesen 5400 utasnak van hely, a legénység létszáma 2165. Az utasok kényelmére felsorakoztatott luxus a Titanicot idézi: többek között tíz úszómedence, golf-, kosárlabda-, és műjégpálya, 37 bár és étterem, 42 lift, egy 12 ezer fával és bokorral benépesített központi park, és egy 1380 férőhelyes színházterem van a fedélzeteken. Persze az árát is megkérik mindennek: a legolcsóbb jegy egy standard hétnapos karib-tengeri körútra mintegy 700 euró, a legdrágább, a már említett lakosztállyal akár tízezer euróba is kerülhet.
 

Hirdetés