A Bergenbier lezárta Kolozsvár főterét

Hahó, Boc polgármester! Ebbe Ön beleegyezett? Ha igen, akkor henc, tizenegyes!
Hirdetés

Ma délután érdekes dolog fogadta az arra járót Kolozsvár főterén. Nem, nem a fesztiválos készülődésre gondolunk. Azt megszoktuk rendesen az utóbbi évek során. És örülünk is neki, főleg, ha nem vagyunk főtéri lakók. Ezúttal a Bergenbier Barátság Napjaira (nem vicc, ez a rendezvény címe) gyúrnak az illetékesek. Pontosabban a Bergenbier S.A. sörgyártó vállalat által szervezett, Kolozsváron kívül öt várost (Bukarest, Iași, Brassó, Craiova, Konstanca) érintő koncertkaraván soron következő rendezvényére. Ami július 18-án és 19-én zajlik majd a Kincses Városban. Aki többre kíváncsi, látogasson el ide. Igazi élményben lesz része!

Na de nem ez volt az igazán érdekes. Hanem, hogy kordon vette körül a Főteret. Kerítés! Magyarán, nem lehetett átgyalogolni rajta. Kérdés, hogy egy magánrendezvény (ugyanis sehol nem találtunk egyetlen városi, megyei, civil vagy állami partnert sem) milyen alapon zárhat le egy közterületet? Milyen alapon tilthatja meg a gyalogosoknak, hogy az adott közterületre belépjenek? 

Na de nézzük a fotókat. A mai délután történeteit hozzájuk rendeljük.

 

Így néz ki a kordon, a Főtér nyugati oldalán. Amúgy román módra: kicsi fém, kicsi szalag.

 

A turistacsoportok azért bemehetnek, hogy megcsodálják a szorgos építkezést. Ja, és Mátyás király szobrát. Mert ők hozzák a sok pénzt a városnak, ugye. Viszont befele is, kifele is bújj, bújj zöld ágat kell játszani.

 

A biztonsági őrök nyugodtan napoznak. Csak akkor indulnak be, mikor valaki (nem turistacsoport) úgy dönt, mégis átvágna a téren. Ilyenkor felharsan a Hé, fiúka, kifelé! Ott voltunk, hallottuk.

Hirdetés

 

Vajon mi épül ide? Óriás sörösüvegek? Hát, ha ez csak a nyakuk… De egy biztos: 1 zseton négy lejbe kerül. Hogy a zseton mire jó? Inni, sejthető módon.

 

Ez a főtér keleti oldala. A gyalogosok fegyelmezetten közlekednek a kordonon kívül. Hiszen tilos nekik bemenni a közterületre. Ja, érdemes megfigyelni a színpad elhelyezését is, a Mátyás-szobor mellett. A változatosság kedvéért ezúttal Jókai és Egyetem utcaiak kapják majd a nyakukba a hangzivatart.

Hát ez van most Kolozsvár főterén. De tényleg, polgármester úr! Azért ment ebbe bele, hogy még egy szalagot átvághasson?

 

Fotók: Szántai János

Hirdetés