Kóstoló

Mircea Diacon „érvei” alapján a szándék nyilvánvaló: minden eszközzel el kell lehetetleníteni a mozgalommá terebélyesedett székelyföldi hagyományos termékek piacát.
Hirdetés

„A szakhatóság Kovászna megyei főfelügyelője szerint törvénybe ütközik a »székely« eredetre vonatkozó termékmegjelölés az élelmiszerek címkéin, ezért ezeket el kell távolítani kolbászról, füstölt sajtról, mézről, áfonyalekvárról, pityókás házi kenyérről.

Szándékosan soroltam fel ezeket az élelmiszereket, hiszen megtalálhatók a védjeggyel ellátott több mint félezer székely termék lajstromán, és egytől egyig egyre keresettebbek a hazai, sőt a külföldi vásárlóközönség körében. Persze a fogyasztóvédelemnél már nem örvendenek ekkora népszerűségnek, ami azzal magyarázható, hogy a hatóság egyszerűen etnikai származásként tekint a székely eredetmegjelölésre.

És ennek alapján mindent betiltana, ami »székely ízű«, akárcsak a prefektusok a székely zászlót, az autonómiahatározatokat vagy a magyar feliratokat. Holott az élelmiszerek feliratozását szabályozó kormányrendelet értelemszerűen nem foglalkozik a termékek földrajzi, netán »nemzetiségi« eredetével, mert ha ezt tenné, bizony el kellene tüntetni az üzletek polcairól a szebeni szalámit vagy a »román ízek« jelszóval forgalmazott megannyi portékát.

A fogyasztóvédelemnek nemcsak joga, de kötelessége is őrködni afölött, hogy a lakossághoz csakis minőségi termékek jussanak el; tevékenységén, éberségén emberek élete múlhat. Mircea Diacon „érvei” alapján azonban a szándék nyilvánvaló: minden eszközzel el kell lehetetleníteni a mozgalommá terebélyesedett székelyföldi hagyományos termékek piacát.

Ha a mostani eset vagy a helyi termékek csíkszeredai vásárának két évvel ezelőtti vegzálása nem szolgáltatna elegendő bizonyítékkal erre, elég csak feltekinteni a háromszéki főfogyasztóvédő közösségi oldalára, miként osztja meg rendületlenül a magyar irányítású önkormányzatokat, civil szervezeteket rendszeresen feljelentő provokátor eszmefuttatásait.”

Hirdetés