A szenátorok őszölni mennek

Hurrá, nyaralunk, kiabálják Románia szenátorai. Hogy ősz van? Nem baj. Megtaláljuk a nyarat! Főleg, hogy vaj van a fülünk mögött. Olvasszuk csak le!
Hirdetés

Mint az várható volt, a parlamenti képviselők élő pajzsot alkotnak a „Microsoft-ügy”-ben érintettek körül. Igaz, nem utcai tüntetésekkel, amilyeneket Adrian Năstase és Victor Ponta szerveztek a bűnvádi nyomozás alá került kiskirályok mellett, hanem egy „szoftabb” módszerrel: a szenátorok vakációra mennek.

De végső soron miért is?! Nem közeleg parlamenti választás, hogy indokolt lenne kivonulni terepre, a választási ajánlatukat bemutatandó. A cotroceni-i versenyben indulók nyugodtan bemutathatják önmaguk is a kínálatukat, nem kell ehhez felmenteni a munka alól, a mi pénzünkön, a parlamenti képviselők hadseregét. Ha így haladunk, azt javasolnám, hogy hirdessenek parlamenti szünetet bármilyen szintű időközi választás alkalmával is, hogy egyforma versenyhelyzetet teremtsenek. Végezzenek el egy egyszerű számítást arról, mennyit dolgozott a mandátum eleje óta a parlamenti képviselők hordája, és látni fogják, hogy egyik vakáció a másikat érte: karácsonyi, húsvéti, nyári, európai parlamenti, elnökválasztási. Még akkor is önhatalmúlag vakációra mennek, amikor hivatalosan nincs vakáció, de választás van, aztán meg arra panaszkodnak, hogy nincs elég idejük törvénykezni és támogatják a sürgősségi rendeletek alkalmazását. Mert nem hagyhatják törvények nélkül az országot, nem?

Ennek a szenátusi vakációnak viszont két oka is van: az első azzal kapcsolatos, hogy a jelölt Tăriceanu szabad akar lenni a kampány idejére. A második súlyosabb: annak megakadályozása, hogy a „Microsoft-ügy”-ben érintettek az igazságszolgáltatás elé kerüljenek. A román politika fajsúlyos neveiről van szó. Sok névről, olyan sokról, amennyi eddig egyetlen ügyben sem volt. Sok pénzről is szó van, olyan sokról, amennyi eddig egyetlen ügyben sem volt.

Mi történne, ha a DNA elkezdené a vizsgálatot azok ellen, akik esetében kérték a bűnvádi nyomozás elindítását? Egész kampány alatt erről a súlyos témáról beszélnének, a PSD legjobb kommunikátorainak fele pedig nem tudna megjelenni a különféle adókban, hogy jelöltjét támogassa. A következő elnökről szóló vita nagyrészt a DNA kapujában zajlana, ami megzavarná a jelölt-kormányfő által már bejelentett popcorn-kúrát. Ebben a kampányban, elvtársak, csendre van szükség! Egy szoft időszakra ezután a „Microsoft-ügy”-nek nevezett hard hír után. Némi szerencsével a választók olyan valakit is bejuttathatnak Cotroceni-be, aki képes lenne leállítani egy ilyen szerencsétlenséget. Igazságszolgáltatás kell-e Romániában, hogy románok csukjanak börtönbe büszke románokat!?

Jelenlegi mandátuma alatt Románia Parlamentje két jelentős gesztussal tűnt ki: saját hatáskörei kormány általi elorzásának bátorításával a sürgősségi rendeletek útján, és azzal, hogy különböző trükkökkel megvédte törvénysértéssel gyanúsított tagjait. Amúgy minden választási ígéret (alkotmány, decentralizálás stb.) nagy kudarc lett. De ezek az urak egyik mandátumról a másikra így is boldogulnak, mert a helyzetet mélyen átérző szavazók a választások napján vakációra szoktak menni.

Hirdetés