Olcsóbb lesz külföldön telefonálni

Legalábbis ha az az EU tagállamainak egyikébe, Izlandra, Norvégiába vagy Lichtensteinba megyünk.
Hirdetés

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai.

A rendelet alapján az ezekben országokban történő barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2014. július 1-jétől majdnem 19 százalékkal 0,19 euróra, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal 0,05 euróra, az SMS-küldéseké 23 százalékkal 0,06 euróra csökkent.

Az adatforgalom díja a jelenleginek kevesebb mint felére csökkent: az 54 százalékos árcsökkentés után 1 megabyte adat küldése vagy fogadása 0,20 euróba kerül.

A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak.

Az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg, amennyiben utazás előtt tájékozódnak saját-, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, ugyanis az idei évtől az előfizetők igénybe vehetik adatforgalmazásra a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is.

Hirdetés

A szakemberek javaslata szerint pedig az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

 

Hirdetés