Továbbra sem tetszik az SZNT-nek a zászlótörvény

SZNT, zászlótörvény, PSD, RMDSZ, székely zászló, jelképhasználat, Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága, ECRI-jelentés, egyenlő bánásmód elve
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint a román szenátus szakbizottságainak az asztalán levő zászlótörvény nincsen tekintettel azokra a bírálatokra, amelyeket az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) fogalmazott meg a Romániáról szóló, 2014-es országjelentésben.  Az SZNT csütörtöki közleményében felidézi, hogy az ECRI-jelentés kitér a román hatóságoknak a székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólítja Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban.
Az SZNT szerint az egyenlő bánásmód elve akkor érvényesülne, ha a készülő zászlótörvény „a székely zászlónak, a románnal egyenlő alkalmazását” tenné lehetővé. A tanács szerint a székely zászlónak a megyezászlóvá vagy községi zászlóvá való leminősítése „méltatlan és elfogadhatatlan” egy „nép jelképével szemben”, és sérti az egyenlő bánásmód elvét. Mint emlékeztetnek, 2010-ben Románia kulturális minisztériuma a segesvári ügyészség kérésére adott hivatalos szakvéleményezésében egy „történelmi közösség jelképeként” határozta meg a székely zászlót, az ügyészség pedig megállapította, hogy annak kitűzése nem ütközik törvénybe. „Ennek ismeretében értelmetlen bármiféle jogszabályt kezdeményezni, ami lehetővé tenné a székely zászló szabad használatát” – szögezte le az SZNT.
A székely zászlót a Székelyföld szimbólumává tevő SZNT felszólította a székely önkormányzatokat: ne engedjék azt átminősíteni sem települési, sem megyezászlóvá a Székelyföld zászlaját. „A helyi zászlók elfogadását pedig halasszák el addig, amíg azok elfogadását és használatát az autonóm székely hatóságok fogják szabályozni” – közölte az SZNT.
Mint ismeretes, a vezető kormánypárt 42 képviselője április közepén terjesztett be törvénytervezetet a bukaresti törvényhozásban a helyi közigazgatási egységek saját zászlóinak elfogadásáról és használatáról. A tervezet szerint a községek, városok és megyék zászlóit kormányhatározattal fogadják el az önkormányzat javaslatára.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes úgy értékeli, a törvény lehetőséget teremt a székely zászló használatára. Nem tiltja ugyanis meg, hogy különböző székelyföldi önkormányzatok ugyanazt a zászlót fogadják el saját jelképüknek.

Az SZNT viszont már korábban állást foglalt a jogszabálytervezet ellen.

Hirdetés