Ezeket a filmeket nézzük majd az ablakból

Megszellőztette a TIFF, mivel indítja és zárja AZ erdélyi filmfesztivált. Nyáresti mozik a Főtéren!
Hirdetés

Igen, idén is a kolozsvári Főtér a TIFF alfája és omegája: a felfújható, szabadtéri vászon előtt nyitják meg május 30-án a 13. Transilvania International Film Festival-t. (Ugye milyen szép hosszú neve van. Nem sokszor fogjuk leírni.) És itt is zárul június 8-án.

Szokás szerint könnyen befogadható, de (szokástól eltérően?) nem lőre filmeket válogattak a szervezők az óriásvetítőre. 
 
A Philomena nyitja a sort és a fesztivált: idős ír hölgy sztorivadász újságíróval utazik Amerikába, hogy megtalálja felnőtt fiát, akit az ír katolikus egyház két évesen elvett tőle, és külföldi örökbefogadási programban értékesített. Mert a tudatlan Philomena fiatalon megesett. Embertelen történet Stephen Frears nagyon is emberi tálalásában.
 
 
Két este a politikai aktivizmusé. Az egyik azért érdekes, mert a 87 éves Andrzej Wajda forgatott életrajzi filmet a lengyel aktivista, ellenálló és rendszerváltó, később Nobel-békedíjas Lech Wałęsáról. A Wałęsa: Man of Hope című film irtózatosan erős a The Guardian szerint, a címszereplőt Robert Wieckiewicz alakítja.
 
A másik pedig azért érdekes, mert nagyon is hazai: a București, unde ești? (Bukarest, hol vagy?) a 2012 telén zajló fővárosi tüntetéssorozat főszereplőit követi egy éven át. Vlad Petri filmje a rotterdami filmfesztiválon debütált.
 
Szintén a Főtéren láthatjuk azt a filmet, amire bemutatása után rögtön 30 ország filmforgalmazója csapott le: In Order of Disappearance / Kraftidioten. Norvég film noir Hans Petter Moland rendezésében, szaftos fekete humorral, amelyben találékony módon dobja fel a talpát mintegy húsz szereplő.
 
 
A fesztivált Richard Linklater legújabb filmje, a Boyhood zárja. A Before Midnight / Sunrise / Sunset sorozat rendezője egy elvált házaspár gyereknevelési erőfeszítéseit örökíti meg. A szülőket Ethan Hawke és Patricia Arquette játssza, és a filmben feltűnik a rendező lánya is, a költői nevű Lorelei Linklater. Ethan Hawke szerint ez a forgatás volt egyik legbizarrabb élménye.
 
A főtéri vetítések teljes műsorát április végére ígérik a fesztiválszervezők. Addig is érdemes gyűjteni: a nyitófilmet 30 lejért lehet megtekinteni, a zárófilmet elővételben 10 lejért, a helyszínen 12 lejért. Nyugdíjasok és diákok 8 lejért mozizhatnak. A két filmre már most jegyet lehet venni a biletmaster.ro honlapon.
 
Mondtuk már, hogy mi a szerkesztőség ablakából fogjuk nézni? 😀

Hirdetés