Örülünk? Visszatér a politikába Gigi Becali – hírek hétfőn

Egy izlandi ciklon vet véget a vénasszonyok nyara első hőhullámának. Heves záporokkal, széllökésekkel és erős lehűléssel int be az ősz a nyárutónak. Orvvadászat miatt vettek őrizetbe három Beszterce-Naszód megyei férfit.

Hirdetés

„Atunci când sunt supărat, mă retrag între oile mele și mă liniștesc”

Nem tudom, hogy vannak vele az olvasók, de számomra jó ideje unalomba fulladt a honi közélet. Nincsenek egyéniségek, eredeti gondolatok, frappáns, valódi téttel, szellemi izgalommal bíró viták, és a román politikára korábban jellemző politikai trash is eltűnőben. A jelenség nem hazai sajátosság, ahogy az sem, hogy a szürke szakpolitikusok helyett a celebpolitikusok a hangadók.  

Néhány celebet, influenszert ugyan kitermelt a romániai politika is az elmúlt időszakban, gondoljunk csak Diana Șoșoacă EP-képviselőre, vagy George Simion képviselőre, akik egy ideig visszahozták a 90-es, 2000-es évek politikai trash atmoszféráját. Előbbi viszont túlságosan egydimenziós figura, és a brüsszeli kaland miatt mára ki is kopott a mindennapjainkból. Az AUR elnökében sokkal több potenciál rejtőzött ilyen szempontból, ám mára világosan látszik, hogy ő nemcsak ösztönös influenszerpolitikus, ha a helyzet úgy kívánja, minden alárendel az imázs- és karrierépítésnek, a professzionalizálódásnak. Ennek jegyében képes az önkorlátozásra, a kevesebb néha több jegyében már nem tolja annyira túl a politikai cirkuszt, mint azt megszokhattuk tőle korábban.  

Akad viszont egy figura, aki mindenkinél hitelesebb szereplője volt a román politikai trash valóságshownak. Ő Gigi Becali, a FCSB nonkonformista tulajdonosa, aki büszke arra, hogy iskolázottsága és műveletlensége dacára az egyik leggazdagabb románná vált. A șmecherséget, azaz a körmönfúrtságot, agyafúrtságot hol titkon, hol nyíltan csodáló társadalmi rétegek népi hőse, aki minden körülmények között a talpára esik. Hosszú évek tündöklése után, amikor a csapból és az internetből is a juhászból lett fociklubtulajdonos, médiamágnás és politikus folyt, őt is utolérte a végzete: a hadsereggel történt telekcsere ügyében már semmilyen șmecheria nem segített, kénytelen volt börtönbe vonulnia. A rács mögötti időszak nem múlt el nyomtalanul, a börtönkaput már egy kedveszegett ember hagyta el.  

Azóta a hírtévék képernyőiről is eltűnt, és csak a sportcsatornákon tűnik fel néha egy-egy bejelentkezés erejéig, de a megszólalásai már csak nyomokban idézik a régi nagyságot. És akkor szeptember második hetében robbant a bomba: George Simion hétfőn a România TV-n bejelentette, hogy hosszú kihagyás után Gigi Becali visszatér a politikai porondra, és az AUR listáin fog indulni az őszi-téli parlamenti választásokon. Azt hiszem kevesen lepődnek meg azon, hogy az immár 66 éves Becali, aki szerint Isten román, az AUR színeiben próbál szerencsét. Simion igyekezett tompítani a hírértéket, mondván, szó sincs bombahírről. Hát dehogy nincs, ez a nap, sőt, a hét híre.  

A pártelnök azt is elmondta, hogy ők biztosan nem fogják börtönbe zárni Becalit, ahogy a párhuzamos állam tette. Beszélt a kettőjük közötti kiváló kapcsolatról, amit az is bizonyít, hogy a juhászból lett fociklubtulajdonos, majd politikus az AUR-ra szavazott az EP-választásokon, és George Simiont látná az államfői székben is. Az sem titok, hogy az AUR mindenese bejáratos Becali palotájába. Tavasszal is megfordult ott, ahol állítólag anyagi támogatást kért pártja számára. Mindketten megkapták, amit akartak.  

„Becali úr gyakorló ortodox keresztény, számos templomot, kolostort támogatott. Mi egy keresztény párt vagyunk, identitásunknak négy alappillére van: nemzet, hit, család és szabadság”

– vázolta az ok-okozati összefüggéseket Simion, aki nem beszélt arról, hogy szenátori vagy képviselői listán kapott-e helyet Gigi Becali. Szeptember végére kiderül.  

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak  

A legmegveszekedettebb nyár- és melegimádók is egyetérthetnek velünk abban, hogy nagyon nagy szükség van az esőre. Van, hogy a borongós, esős idő derít jobb kedvre, és néha a melankóliát is jó megélni, nem feltétlenül a jókedv ellentétpárjaként tekinteni rá.  

Jó hírünk van eső ügyben: keddtől alaposan megváltozik az időjárás egy közelgő izlandi ciklon hatására. Minden a megszokott forgatókönyv szerint fog alakulni. Először a nyugati országrész felett borul be az ég. A meteorológiai szolgálat sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki heves esőzések miatt kilenc nyugati megyére. A riasztás szerint kedden 6 és 21 óra között a Bánság déli, Erdély délnyugati és Olténia északnyugati részén, illetve az Erdélyi Szigethegységben és a Déli-Kárpátok nyugati térségeiben heves záporok várhatók, a lehulló csapadék mennyisége elérheti 20-25 litert, helyenként a 30-40 liter négyzetméterenként.  

Az érintett megyék: Fehér, Arad, Bihar, Kolozs, Krassó-Szörény, Gorj, Hunyad, Mehedinţi és Temes. A meteorológusok szerint hétfőn a Bánság déli részén átmenetileg óránként 50-60 kilométeres sebességű széllökések várhatók. 

Hirdetés

Ugyanakkor elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el erdélyi, körösvidéki és bánsági folyókra. A hidrológusok közlése szerint kedd hajnaltól éjfélig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő területén: Sebes-Körös (Kolozs, Bihar), Fekete-Körös (Bihar, Arad), Fehér-Körös (Hunyad, Arad) és Temes (Krassó-Szörény, Temes). 

A ciklon hatására a hőmérséklet a hét vége felé akár 15 fokot is csökkenhet, míg az ország többi részére fokozatosan kiterjedő frontrendszer következtében négyzetméterenként 20-30 liter eső is eshet. A széllökések elérhetik az 55-75 km/órát.  

Csodás szarvaspörkölt áfonyával

Illegális szarvasvadászat közben értek tetten vasárnap három férfit a Radnai-havasok nemzeti park területén. A rendőri nyomozás során kiderült, hogy a három, 25-30 év közötti, romolyi és telcsi illetőségű férfit a természetvédelmi terület egyik vadőre kapcsolta le.  

A rendőrök lefoglaltak egy terepjárót, öt vadászfegyvert, kilenc darab sörétespuska-töltényt, egy éjjellátó készüléket, valamint két mobiltelefont.

A három férfit 24 órára őrizetbe vették. 

 

 

 

Hirdetés