Öngyilkosságra is gondolt egy internetes zaklatás áldozatává vált 12 éves buzăui lány – hírmix

A Pruton keresztül vezetett volna az útja Spanyolországba egy török férfinek, aki végül Moldovában maradt. Száznál is több lopott mobiltelefonnal bukott le egy román férfi a svájci-olasz határon.

Hirdetés

„Ha egy fiókot egy adott személy megfélemlítése vagy zaklatása céljából hoztak létre, kérjük, jelentsd nekünk.”

A cyberbullying, azaz az internetes vagy elektronikus olyan zaklatás, bántalmazás vagy megszégyenítés legfőbb jellemzője, hogy digitális platformokon, például közösségi médián, chat-alkalmazásokon, játékokon vagy más online felületeken történik. A hagyományos zaklatáshoz hasonlóan a célja, hogy kárt okozzon, megalázzon vagy megszégyenítsen valakit, de ez az internet révén gyakran sokkal szélesebb közönség előtt zajlik, és folyamatos, nehezebben megszüntethető. A cyberbullying súlyos pszichológiai következményekkel járhat az áldozatokra nézve, mint például szorongás, depresszió, alacsony önértékelés, és szélsőséges esetekben akár öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.  

A jelenség Romániában is egyre hangsúlyosabban van jelen. Augusztus 21-én este egy 12 éves buzăui lány öngyilkossági gondolatokat fogalmazott meg abban a segélykérő üzenetben, amelyet egy online közösségi médiaplatformon jelzett az oldal üzemeltetőinek. Az üzenet észlelése után az Interpol azonnal értesítette a Buzău megyei rendőr-főkapitányság, akik az Egyesült Államok hatóságaival együttműködve gyorsan azonosították az áldozatot.  

Kiderült, hogy a lány nemrég tért vissza Angliából a szüleivel, ahol az online zaklatás miatt súlyos lelki megterhelésnek volt kitéve. Hazatérése után attól tartott, hogy az új tanév kezdetével Romániában is hasonló bántalmazás érheti. Félelmei és a korábbi élmények súlya alatt végül úgy döntött, hogy az interneten keresztül küld segélykérő üzenetet.  

A rendőrség kevés és homályos információ birtokában kezdett nyomozásba, de a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően hamar sikerült azonosítani a lányt. A rendőrök több szóba jöhető helyszínen is házkutatást tartottak, míg végül megtalálták az áldozatot.   

Családja jelenlétében a kislány elmondta, azért nem szólt korábban a szüleinek az őt ért bántalmazásról, mert attól tartott, hogy értenék meg a helyzetét. A szülők arról biztosították a hatóságokat, hogy több időt töltenek a gyermekükkel, és pszichológus segítségét kérték annak érdekében, hogy a lányuk fel tudja dolgozni a történteket. A rendőrség külön hangsúlyozta a szülők számára, mennyire fontos a gyermek online tevékenységének figyelemmel követés, és az internetes veszélyekkel kapcsolatos felvilágosítás.   

Az esettel kapcsolatban a rendőrség ismételten felhívta a közvélemény figyelmét a cyberbullying jelenségére. Tanácsokat is megfogalmaztak azok számára, akik áldozattá váltak: fontos, hogy blokkolják a sértő üzeneteket, hozzanak létre új felhasználói fiókot, és mentsék el a bizonyítékokat, hogy a hatóságok hatékonyabban és gyorsabban tudjanak reagálni. A kiskorú áldozatok esetén a szülőknek vagy a gyámoknak kell együttműködniük a rendőrséggel.  

Az eset rávilágít arra, hogy a cyberbullying komoly fenyegetést jelenthet a fiatalokra nézve, különösen akkor, ha az áldozatok nem mernek beszélni a szüleikkel az őket ért zaklatásokról.  

Spanyolországba készült a Prutot átúszó török férfi  

Évszázadokkal korábban számos törököt fogtak a Prut mentén, amikor az oszmánok előszeretettel látogatták a moldvai fejedelemséget, hódítási, sarcolási, és egyéb hadi jellegű tevékenységekkel összefüggésben.  

Hosszú idő után azonban ismét egy török állampolgár akadt horogra a vidéken, aki békés szándékkal úszta át a Prutot, ráadásul maradni sem kívánt Romániában.   

Hirdetés

A 41 éves férfit a iași határőrök fogták el a Moldovai Köztársaság határrendészeti szerveivel folytatott információcsere alapján. Az eljárás során kiderült, hogy az illegális határátúszó  Spanyolországba szeretett volna eljutni. 

A határőrség az államhatár tiltott átlépésének bűncselekménye ügyében indított nyomozást a férfi ellen, akit a Románia és Moldova közötti visszafogadási megállapodás értelmében az utóbbi hatóságai vettek át.  

A két állam határhatóságai a jövőben is együttműködnek, és minden szükséges intézkedést megtesznek a rend és a biztonság légkörének fenntartása érdekében a közös határon – olvasható a iași határrendészet közleményében.  

Több mint 120 lopott mobiltelefont akart Olaszországba csempészni egy román férfi   

A svájci határőrök letartóztattak egy 40 éves román férfit, aki 121 lopott mobiltelefonnal próbált bejutni Olaszországba. A készülékeket alufóliába csomagolta, majd az árut egy vastag pokróccal tekerte körbe.  

Az eljárás során kiderült, hogy a 71 iPhone, 29 Samsung és 21 egyéb márkájú készüléket a világ legnagyobb tecnhofesztiválján, a zürichi Street Parade résztvevőitől lopták el. A rendezvényen egymillióan buliztak.  

A hatáságok most azt próbálják kideríteni, hogy kik lehetnek a telefonok tulajdonosai.  

Hirdetés